Region

Predsednica Venecijanske komisije: Hitno formirati Ustavni sud u Crnoj Gori i omogućiti mu da vrši svoju ulogu

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2022

-

17:34

Predsednica Venecijanske komisije: Hitno formirati Ustavni sud u Crnoj Gori i omogućiti mu da vrši svoju ulogu
Predsednica Venecijanske komisije: Hitno formirati Ustavni sud u Crnoj Gori i omogućiti mu da vrši svoju ulogu - Copyright AP/Patrick Kovarik

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Venecijanske komisje (VK) Kler Bazi Malori povodom situacije u Crnoj Gori poručila je da je neophodno hitno da se formira Ustavni sud i omogući mu se da izvrši svoju ulogu u ovom trenutku duboke institucionalne krize u zemlji.

"Zato pozivam sve političke snage koje sede u Skupštini Crne Gore da pokažu svoju posvećenost demokratskom funkcionisanju državnih institucija i da bez daljeg odlaganja izaberu četiri nedostajuće sudije Ustavnog suda kvalifikovanom većinom, kako je predviđeno. Ustavom kako bi se obezbedio pluralistički sastav Suda", navela je ona.

Poručila je da je za sprovođenje Ustava potrebna lojalna saradnja svih državnih institucija, preneo je portal RTCG.

Nakon što su u Skupštini Crne Gore usvojene izmene Zakona o predsedniku, crnogorski predsednik je odbio da ga potpiše i vratio ga Skupštini na ponovno odlučivanje.

U međuvremenu on se obratio Venecijanskoj komisiji za mišljenje. Ustavni sud je nefunkcionalan jer od sedam sudija ima samo tri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa