Region

Vlada Hrvatske: O učešću vojske u obuci Ukrajinaca odlučivaće Sabor, Milanović: Plenković krši Ustav i teroriše državu.

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2022

-

10:36

Vlada Hrvatske: O učešću vojske u obuci Ukrajinaca odlučivaće Sabor, Milanović:  Plenković krši Ustav i teroriše državu.
Vlada Hrvatske: O učešću vojske u obuci Ukrajinaca odlučivaće Sabor, Milanović: Plenković krši Ustav i teroriše državu. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je predsednik Zoran Milanović odbio da razmatra zahtev ministra odbrane o učešću hrvatske vojske u evropskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM), Vlada Hrvatske danas je odlučila da predlog o tome uputi parlamentu na odlučivanje. Prema oceni Milanovića ovim potezom Plenković krši Ustav i teroriše državu.

Na otvorenom delu sednice Vlade premijer Andrej Plenković je naveo tri načina na koja bi Hrvatska mogla da pomogne Ukrajini po ovom pitanju.

"Da naši oficiri budu u komandnim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu deo onih vojski unutar EU koje će biti spremne da obučavaju ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Nemačkoj i mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Dodao je da u Saboru očekuje zanimljivu političku raspravu.

"Ovo je i prilika da se pokaže ko je ko kada je reč o međunarodnim odnosima i kada je reč o pomoći Ukrajini", rekao je hrvatski premijer, preneli su hrvatski mediji.

Misija EUMAM trajaće dve godine i provodiće se na teritoriji država članica EU.

"Hrvatska bi učestvovanjem u ovoj misiji nastavila aktivan doprinos i potvrdila predanost u podršci zajedničke sigurnosne i odbrambene politike i međunarodnoj sigurnosti. Učešćem hrvatske vojske u misiji za podršku Ukrajini, Hrvatska bi sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinela obuci oružanih snaga Ukrajine", rekao je na sednici Vlade ministar odbrane Mario Banožić.

Vlada predlaže da u misiji učestvuje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022, 2023. i 2024. godini.

Milanović: Plenković krši Ustav i teroriše državu

Milanović je ovakav potez ocenio kao "lični teror i maltretiaranje" od premijera Andreja Plenkovića.

"Ovo je lični teror i maltretiranje od Plenkovića, njegova želja da progura neke svoje ideje", rekao je Milanović novinarima nakon svečane sednice Gradskog veća Zadra.

On je ponovio da je to rat Amerike i Rusije, da Amerikanci preko Ukrajine vode rat protiv Rusije. To se, kazao je, mora konstatovati i istakao da je "situacija je opasnija nego što je ikad bila".

"Ovo je totalno ludilo. Svim stručnjacima koji bi mlatili gloginje ja bih pozvao da pročitaju čl. 5 Severnoatlantskog ugovora. Mi imamo obavezu sigurnosne pomoći ili priskakanja u pomoć članici NATO-a koja je napadnuta, ali nije apsolutno. Ja te mogu zaštiti od trećeg, ali te ne mogu zaštiti od tvog ludila, a to su naša sredstva i naši ljudi", kazao je Milanović.

Govoreći o savezništvu sa NATO, Milanović kaže da sa njima Hrvatska ima bezbednosne garancije i one su predmet procene da, kako je naveo, "Plenković krši Ustav i teroriše državu".

"Ovo je već neka vrsta lajt udara. Jedan nasilnik maltretira ovu državu, maltretira poslanike. Odakle ti pravo da nešto što piše u Ustavu tretiraš drugačije", upitao je Milanović.

On je rekako da neće ići na Ustavni sud ako ova odluka prođe u parlamentu, ali da parlament nije nadležan.

"Ne idem na Ustavni sud. Predsednik je izabran od građana. Kada su u pitanju odluke koje imaju bezbednosni i odbrambeni karakter, moraš da se konsultuješ s predsednikom države, a saborskim poslanicima poručujem ''budite uspravni, ne dajte se zastrašivati''", rekao je Milanović.

Podsetimo, Milanović, koji je i vrhovni komandant Oružanih snaga, ranije je odbio da da saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji EU za pomoć Ukrajini, tvrdeći da to nije u skladu s Ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašćen da traži njegovu saglasnost za to pitanje.

Hrvatski predsednik je takođe zamerio to što su ministri spoljnih poslova i odbrane, Gordan Grlić Radman i Mairo Banožić u Briselu pristali na učešće hrvatskih vojnika u ovoj misiji, a da se prethodno o tome sa njim nisu konsultovali.

Nakon što je Milanović odbio da razmatra ovaj zahtev, ministar Banožić je rekao da ga to ne brine i da će o tome odlučiti sabor dvotrećinskom većinom.

Međutim, sudeći prema jučerašnjoj raspravi na ovu temu u hrvatskom parlamentu, saglasja nije bilo.

Komentari (0)

Evropa