Region

Dodik se sastao sa evropskim komesarom za proširenje: Kaže da je dobio obećanje da će biti deblokirana sredstva EU

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2022

-

16:56

Dodik se sastao sa evropskim komesarom za proširenje: Kaže da je dobio obećanje da će biti deblokirana sredstva EU
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem da je dobio obećanja da će biti deblokriana sredstva Evropske unije i da će biti nastavljena izgradnja koridora 5C od Doboja do Vukosavalja.

Dodik je rekao da je Varhejiju preneo da pravosuđe BiH mora biti reformisano jer nema ustavnu osnovu, te da je čudno da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU, a da ima sudije strance u Ustavnom sudu i OHR. "Važno je da sam komesaru uspeo da kažem da je vrlo čudno da imamo status kandidata, a imamo još takozvanog visokog predstavnika, sudije Ustavnog suda BiH koji su stranci. Oni naprosto imaju stav o tome i treba dati status kandidata BiH za članstvo u Evopskoj uniji i da se onda reši to pitanje", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je kazao da je upućen u detalje koalicionog sporazuma, koji su ranije danas popisali "Osmorka" i HDZ BiH i da se nada budućoj saradnji na državnom nivou.

“Mislim da su sada stvorene okolnosti da se formira Vlada FBiH što je pre moguće. Očekujemo da ćemo imati novu Vladu FBiH nakon osam godina i da ćemo s njima moći da radimo. (Nermina) Nikšića sam upoznao ranije dok je bio premijer FBiH i mislim da su se tada radili dobri poslovi”, rekao je Dodik. Najavio je da će u četvrtak imati četiri delagata Doma naroda PSBiH i istakao: "Ne bih preporučio nikome da pravi nikakvu avanturu".

Rekao je da blokada ne bi trebalo da bude, ali i da se mora deblokirati proces izgradnje HE Buk Bijela, aerodrom u Trebinju i gasovod prema Banjaluci. "Ukoliko se nastave ove blokade biće ih i na drugim nivoima, ali verujem da s novim ljudima možemo deblokirati te stvari. Predstavnički dom će prvog imati konstitutivnu sednicu. S HDZ-om imamo dogovor da se formira zajednički kolegijum. Verujem da Osmorka neće imati ništa protiv. Prvog možemo imati formiran kolegijum i nastaviti s formiranjem institucija vlasti kako u FBiH tako na nivou BiH", naveo je Dodik, preneli su mediji.

Komentari (0)

Evropa