Region

Bez uspeha i osmi put: U Šavniku ponovo prekinuto glasanje na lokalnim izborima, biće podnete dve krivične prijave

Komentari

Autor: Vijesti/RTCG

11/12/2022

-

09:18

Bez uspeha i osmi put: U Šavniku ponovo prekinuto glasanje na lokalnim izborima, biće podnete dve krivične prijave
Bez uspeha i osmi put: U Šavniku ponovo prekinuto glasanje na lokalnim izborima, biće podnete dve krivične prijave - Copyright Wikipedia.org/BuhaM

veličina teksta

Aa Aa

Glasanje na lokalnim izborima, koje se u Šavniku u Crnoj Gori održava po osmi put, prekinuto je na oba biračka mesta u zgradi Opštine i u selu Kruševice. Policija u Šavniku će protiv člana izborne komisije i člana biračkog odbora u Šavniku, podneti krivične prijave zbog krivičnih dela povreda prava glasanja.

Predsednik Opštinske izborne komisije u Šavniku Dušan Radanović rekao je "Vijestima" da su birački odbori razdužili izborne materijale sa oba biračka mesta i da će glasanje, po deveti put, biti ponovljeno u nedelju 18. decembra.

Kako su prenele Vijesti, članovi Biračkog odbora iz koalicije "Za budućnost Šavnika" nisu dozvolili biraču, za koga tvrde da nije iz šavničke opštine, da glasa na biračkom mestu u Opštini, a predsednik Biračkog odbora je pozvao policiju. Do prekida glasanja na birališta je izašlo sedam birača.

Uprava policije Crne Gore saopštila je da će protiv člana izborne komisije D.Š. (47) i člana biračkog odbora I.T. (60) u Šavniku, podneti krivične prijave zbog krivičnih dela povreda prava glasanja, sprečavanje održavanja glasanja i uništavanje dokumenata o glasanju.

Prilikom održavanja ponovljenih lokalnih izbora u Šavniku na biračkom mestu broj 1, D.Š. nije dozvolio glasanje jednoj osobi, nakon čega je uništio 40 glasačkih listića, preneo je RTCG.

"O događaju je obavešten nadležni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima koji je naložio prikupljanje obaveštenja nakon čega se izjasnio da se protiv D.Š. podnese krivična prijava za krivična dela povreda prava glasanja, sprečavanje održavanja glasanja i uništavanje dokumenata o glasanju", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Glasanje je prekinuto i u selu Kruševice. Iz policije dodaju da je i ovom biračkom mestu, član biračkog odbora I.T. uništio 14 komada neiskorišćenih glasačkih listića.

"Time je, kako se sumnja, izvršio krivično delo sprečavanje održavanja glasanja i protiv njega će biti podneta krivična prijava", zaključuju iz Uprave policije.

RTCG piše da su u međuvremenu, u Pljevljima, saslušani osumnjičeni za ometanje izbora, te da poručuju da će i ovoga puta glasati samo oni koji žive u tom gradu.

U zgradi Opštine Šavnik pravo glasa ima 483 birača i selu Kruševice 58 birača.

Lokalni izbori u 14 crnogorskih gradova održani su 23. oktobra. Završeni su u svim opštinama osim u Šavniku, gde se svake sedmice od tada prekida glasanje zbog brojnih neregularnosti i incidenta, nakon što pojedini članovi biračkih odbora nisu omogućili glasačima da ostvare svoje biračko pravo.

Glavni politički protivnici, dosadašnja gradska vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista i Demokratski front i Demokrate, s druge, međusobno se optužuju za opstrukciju izbornog procesa, navodi RTCG.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa