Region

Čađenović privremeno udaljen sa tužilačke funkcije zbog pokretanja krivične istrage

Komentari

Autor: Vijesti

13/12/2022

-

19:35

Čađenović privremeno udaljen sa tužilačke funkcije zbog pokretanja krivične istrage
Čađenović privremeno udaljen sa tužilačke funkcije zbog pokretanja krivične istrage - Copyright Prinstscreen YouTube/MediaBiro

veličina teksta

Aa Aa

Tužilački savet doneo je odluku o privremenom udaljenju Saše Čađenovića, specijalnog tužioca u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) Crne Gore, od dužnosti vršenja tužilačke funkcije, pišu Vijesti.

Ovaj savet je shodno članu 121 stav 3 Zakona o Državnom tužilaštvu, zbog pokretanja krivičnog postupka, privremeno udaljio Čađenoviča za delo koje ga čini nedostojnim za vršenje tužilačke funkcije.

Odluka o privremenom udaljenju Čađenovića doneta je elektronskoj sednici Tužilačkog savjeta, a za takav potez se čekalo da disciplinska tužiteljka Danka Ivanović Đerić dostavi tom telu Zahtjev za privremeno udaljenje sa tužilačke funkcije zbog pokretanja krivične istrage koja ga čini nedostojnim za obavljanje te funkcije. Članovi Tužilačkog saveta su jednoglasno doneli odluku.

Specijalni tužilac Saša Čađenović uhapšen je u petak 9. decembra zbog sumnje da je na funkciji koju obavlja počinio krivično delo "stvaranja kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja".

Čađenović je uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, koje je došlo do sumnji da je Čađenović u drugoj polovini 2020. do 2022. godine postao član kriminalne organizacije "kavači".

"Osumnjičenom se stavlja na teret da je, u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije "kavački klan", sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih dela i da, u situaciji kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor, što je prihvatio i izvršavo u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka", navodi se u saopštenju SDT-a koje je potpisao tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Čađenović je pred tužiocem Milošem Šoškićem, ali i sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

On je u septembru 2015. godine izabran u tim SDT-a, kojim je do 17. februara ove godine rukovodio bivši GST Milivoje Katnić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa