Region

Napravljen načelni dogovor o vlasti u BiH - potpisali ga Dodik, Čović i Nikšić

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2022

-

21:55

Napravljen načelni dogovor o vlasti u BiH - potpisali ga Dodik, Čović i Nikšić
Tanjug/AP/Armin Durgut - Copyright Tanjug/AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) i stranke "osmorke" potpisale su danas sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou u Bosni i Hercegovini.

Sporazum su potpisali predsednik SNSD Milorad Dodik, predsednik HDZ Dragan Čović i predstavnik osmorke Nermin Nikšić. "Savez nezavisnih socijaldemokrata, HDZ i stranke 'osmorke' uložile su ozbiljan napor, brzinu i uvažavanje partnera, što je rezultiralo potpisanim sporazumom o efikasnom formiranju vlasti, usvajanju važnih dokumenata poput budžeta, kao i deblokadi razvojnih planova", napisao je predsednik SNSD Milorad Dodik na Tviteru.

On je izrazio zahvalnost predstavnicima "osmorke" na spremnosti za dogovor, "jer je u ranijem periodu Stranka demokratske akcije bila ta koja je sve blokirala".

Sporazum se sastoji od šest delova - evropske integracije, brzo usvajanje budžeta, mere i aktivnosti za ekonomski rast i razvoj, te uspostavljanje mehanizma za brzu prohodnost i odobrenje investicionih projekata, izborno zakonodavstvo, demokratizaciju izbornog procesa, reforme pravosuđa i reforme obaveštajnog sistema.

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da postoji načelan dogovor o podeli resora u Savetu ministara između SNSD, HDZ, stranaka "osmorke" i njihovih partnera, ali da to nije konačno.

Lideri SNSD Milorad Dodik, HDZ BiH Dragan Čović, SDP Nermin Nikšić i njihovi koalicioni partneri potpisali su ranije danas u Sarajevu sporazum koji sadrži smernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa