Region

Eskobar poslao poruku Skupštini Crne Gore: Ne pokušavajte da formirate vladu

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2022

-

16:53

Eskobar poslao poruku Skupštini Crne Gore: Ne pokušavajte da formirate vladu
Eskobar poslao poruku Skupštini Crne Gore: Ne pokušavajte da formirate vladu - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević, Skupština Crne Gore/I.Šljivančanin

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozvao je danas Skupštinu Crne Gore da ne pokušava da formira novu vladu prema nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o predsedniku, uz upozorenje da je zemlja u dubokoj institucionalnoj krizi, skoro u kolapsu, kao i da se približava statusu nefunkcionalne države.

Eskobar je u intervjuu agenciji Mina kazao da ne vidi kako bi SAD mogle da rade sa vladom koja bi bila formirana pod tim uslovima. On je rekao da je, u nedostatku potpuno funkcionalnog Ustavnog suda, donošenje kontroverzne mere da se ograniče predsednikova ovlašćenja, uz ignorisanje jasnih saveta Venecijanske komisije, dodatno narušilo crnogorske demokratske institucije.

"Crna Gora je sada na neistraženoj teritoriji, ali želim da budem jasan i pozovem Skupštinu da ne pokušava da formira novu vladu prema ovom zakonu. Moja je poruka za crnogorske lidere: Nemojte to da radite", istakao je Eskobar. On je rekao da bi svaka vlada formirana na taj način i bez Ustavnog suda bila ustavno sumnjiva. "Moji sastanci ovde su pokazali da će biti ozbiljnih pitanja njenog legitimiteta unutar Crne Gore i u međunarodnoj zajednici. Obično ne govorim o hipotetičkim stvarima, ali ne vidim kako bi SAD mogle da rade sa vladom koja bi bila formirana pod ovim uslovima", kazao je Eskobar. On je ocenio da je prvi korak u rešavanju krize ponovno uspostavljanje potpuno funkcionalnog Ustavnog suda.

"Venecijanska komisija je bila jasna i Sjedinjene Države su sa tim potpuno sagalasne. Ako imate dovoljan broj kvalifikovanih kandidata za sudije Ustavnog suda, oni bi trebalo da budu izabrani bez odlaganja", poručio je Eskobar. Rekao je i da bi taj konkretan korak pokazao spremnost političkih lidera da političke razlike ostave po strani za dobrobit države. Eskobar je istakao da bi, nakon ponovnog uspostavljanja Ustavnog suda, Crna Gora trebalo da održi prevremene parlamentarne izbore.

"Od avgusta 2020. pale su dve vlade, i što smo dalje od izbora to su mandati izabranih zvaničnika sve slabiji. Novi izbori bi obnovili poverenje građana u vladu i dali jasan mandat koji je potreban ovoj zemlji da prevaziđe krizu i vrati se na put pristupanja Evropskoh uniji", rekao je Eskobar. Upozorio je da je Crna Gora u dubokoj institucionalnoj krizi, skoro u kolapsu, i da se približava statusu nefunkcionalne države.

"Trenutna kriza je takva da će neuspeh da se izađe iz nje dovesti do eskalacije nemira, ugroziti put Crne Gore ka pristupanju EU, oslabiti njene odnose sa saveznicima i destabilizovati njenu ekonomiju", kazao je Eskobar. Kako je naveo, SAD su zabrinute jer im je potrebna jaka, pouzdana Crna Gora kao partner i NATO saveznik koji može preuzeti važnu ulogu u rešavanju kritičnih regionalnih i evropskih pitanja.

Eskobar je kazao da, nakon što se sastao sa crnogorskim čelnicima i čuo njihova viđenja, oseća određeni optimizam da će Crna Gora pronaći put napred. "I moja poruka svim crnogorskim liderima je da je sada vreme da se nacionalni interesi stave ispred partijskih interesa i da se naprave teški kompromisi potrebni da se zemlja pomeri i da na najbolji način služi interesima građana Crne Gore. To je ono što očekujemo od rukovodstva naših NATO saveznika", naveo je Eskobar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa