Region

Ursula fon der Lajen: Evropa čini Hrvatsku jačom, a Hrvatska čini Evropu jačom

Komentari

Autor: Fonet

31/12/2022

-

14:05

Ursula fon der Lajen:  Evropa čini Hrvatsku jačom, a Hrvatska čini Evropu jačom
Ursula von der Lejen - Copyright Tanjug AP/Christian Hartmannn

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska može da bude ponosna na ulazak u evrozonu i šengensko područje jer će to privući investicije, pomoći u stvaranju radnih mesta i rastu ekonomije, a mogla bi postati i evropsko čvorište energije iz obnovljivih izvora, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen dolazi u Hrvatsku na Novu godinu, na dan kada se podižu rampe i ukidaju kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom i kada se u opticaj uvodi zajednička evropska valuta - evro.

"Znam koliko je truda bilo potrebno da se ispune svi uslovi za ulazak u Šengen i da se sprovedu reforme potrebne za ulazak u evrozonu. Možete biti ponosni na to", rekla je Fon der Lajen za Hinu.

Prema njenim rečima, Hrvatska time dovršava svoju punu evropsku integraciju i "njeni građani mogu da uživaju u nekim od najboljih pogodnosti koje Unija može da pruži".

"Putovanje bez unutrašnjih graničnih kontrola i prelazak na valutu koja će privući više ulaganja i stvoriti radna mesta i podstaći rast", rekla je Ursula fon der Lajen i naglasila da to nije samo veliko dostignuće za Hrvatsku nego i još jedan dokaz snage i jedinstva Unije.

"S Hrvatskom u evrozoni, 20 država članica EU i 347 miliona građana EU deliće zajedničku valutu EU. To će nam dati još veći uticaj na međunarodnoj sceni", kazala je ona, istakavši da će prošireni šengenski prostor učinit Evropu jačom i prosperitetnijom, zbližavajući ljude i olakšavajući poslovanje.

"Dakle ukratko: Evropa čini Hrvatsku jačom. A Hrvatska čini Evropu jačom", poručila je Ursula fon der Lajen. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa