Region

Lekić počinje razgovore o formiranju 44. vlade Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug, RTCG

04/01/2023

-

07:45

Lekić počinje razgovore o formiranju 44. vlade Crne Gore
Miodrag Lekić - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Mandatar za sastav crnogorske vlade Miodrag Lekić, pregovore za sastav nove vlade sa predstavnicima parlamentarne većine počeće danas u podner, potvrđeno je portalu RTCG.

Kako je ranije najavljeno, na sastanku će biti reči o sastavu vlade i dinamici njenog formiranja. Parlamentarna većina proglasila je 29. decembra Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, na osnovu izmena Zakona o predsedniku. Lekić je ranije za TVCG kazao da je moguće da će Vlada biti formirana do 20. januara.

Nakon što je predsednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da proglasi mandatara, Skupština je konstovala da Đukanović nije postupio u skladu sa ustavom i zakonom te su se, kako je kazala predsednica parlamenta Danijela Đurović, stekli uslovi da se primeni izmenjeni Zakon o predsedniku i Lekić proglasi mandatarom, jer ima podršku većine.

"URA neće odustati od sektora bezbednosti"

Uoči početka pregovora o formiranju nove vlade sa mandatarom Miodragom Lekićem, generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić kazao je u izjavi za Radio Crne Gore da URA neće odustati od sektora bezbednosti.

"Mi ostajemo na istim stanovištima kao i prije, u pitanju je sektor bezbednosti. Odnosno da mi i dalje odgovaramo za taj sektor. Očekujemo sastanak koji bi trebalo da se desi sjutra, tu su pozvani lideri i mi ćemo se odazvati tom pozivu", kazao je Radovanić.

On je poručio da se ne sme desiti da ti pregovori budu blokirani.

"Moramo pažljivo ući u taj proces, i ono što je najbitnije jeste da ne smemo dozvoliti da nikako, ni u kom scenariju dođe do blokiranja pregovarčkog procesa, ali verujemo da to toga neće doći, i mi sa dobrom voljom ulazimo u i ovaj proces", poručio je Radovanić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa