Region

Propao pokušaj za sastav 44. vlade Crne Gore, Lekić: Rekao sam, ili ozbiljna vlada ili je neće biti, "evo je neće biti"

Komentari

Autor: RTCG, Vijesti, Pobjeda

04/01/2023

-

14:49

Propao pokušaj za sastav 44. vlade Crne Gore, Lekić: Rekao sam, ili ozbiljna vlada ili je neće biti, "evo je neće biti"
Miodrag Lekić - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

U Podgorici je danas mandatar za sastav crnogorske vlade Miodrag Lekić započeo pregovore za sastav nove vlade sa predstavnicima parlamentarne većine. Posle sastanka Lekić je saopštio da je ranije govorio da će vlada biti ozbiljna ili je neće biti. "Evo je neće biti", istakao je nakon što SNP, Građanski pokret URA i CIVIS nisu dali potpise za vanrednu sednicu Skupštine.

On je naveo da je koalicija "Mir je naša nacija" danas došla sa potpisima i da se trudio da sve bude javno. "Uspeo sam da zadržim dostojanstvo zemlje da se o vladi odlučuje u Crnoj Gori i nigde drugo", naveo je i dodao da je Crna Gora na raskrsnici racionalnog i iracionalnog puta.

"Znam da će se obradovati stranke poražene 2020. godine", dodao je on.

Prethodno je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao da stranke nisu uspele da realizuju dogovor koji je postignut pre praznika, a kako bi se zakazala sednica Skupštine na kojoj bi se birala nova vlada.

"Doneli smo potpise, isto su uradile Demokrate, Ujedinjena, Prava, mandatar... Ali SNP, GP URA i CIVIS rekli su da nisu spremni da sa nama zakažemo sednicu Skupštine na kojoj bi se birala vlada i šef parlamenta", rekao je Mandić.

Mandić je podsetio da iz GP URA ni u septembru nisu dali potpise za kandidovanje Lekića za mandatara.

"Nakon toga smo vodili razgovore i dogovorili se da URI, SNP-u i CIVIS-u pripadne deset resora, a deset podele Demokrate i DF. Nakon toga imali smo lokalne izbore koji su pokazali da je DF očuvao negde svoju snagu dok to nije bio slučaj da nekim drugim subjektima. Ali to nismo uzeli u obzir, držali smo se dogovora", rekao je Mandić.

Danas su, kako je rekao, od tih subjekata čuli nove uslove.

"Njihovi organi bi morali da se izjasne ponovo, hoće da čuju ko bi iz DF-a bio u vladi", dodao je Mandić.

Ranije je iz GP URA Dritana Abazovića saopšteno da oni neće odustati od sektora bezbednosti u novoj Vladi Crne Gore.

DF traži raspisivanje parlamentarnih i predsedničkih izbora

Mandić je nakon današnjih pregovora poručio da su pred Crnom Gorom brojni izazovi - da se izabere Ustavni sud, Sudski savet, Vrhovni državni tužilac.

"Mislimo da bi predsednica Skupštine Danijela Đurović i predsednik države Milo Đukanović trebalo da naprave dogovor kako bi istog dana bili raspisani i parlamentarni i predsednički izbori", rekao je Mandić.

Da će inicirati dijalog da dođe do objedinjavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora, poručio je i Milan Knežević iz DF-a.

"Pa neka građani sude o svima nama, mi nemamo strah sve smo radili javno i transparentno", rekao je on. Kako je naveo, danas su poslali jasnu poruku.

"Imali ste najpošteniji prijedlog, da dve stranke bez cenzusa dobiju 10 resora, a šta je sada bio problem moraze da pitate njih", poručio je Knežević.

On je kazao da nisu samostalno mogli da donesu odluku. "I da kažemo da je ovo namerno urađeno", dodao je on.

Knežević je kazao da Demokratski front može nekom da se sviđa ili ne - "ali konstanta u našem delovanju je da držimo reč da smo spremni na kompromise, to smo pokazali 2020. kada smo sa 20 poslanika podržali 42. Vladu - Zdravka Krivokapića":

"I za vreme razgovora iz septembra iako smo dva meseca pre toga imali neustavno ponašanje parlamentarne većine, smatrali smo da nakon izglasavanja nepoverenja vladi Abazovića treba da damo šansu staroj većini i dođemo do dogovora koji bi predstavljao izbornu volju", rekao je on.

Kazao je da su prešli preko toga "što neko nije na vreme dao potpise i opstrukcije oko ponovnog izglasavanja Zakona o predsedniku".

"Od 20 resora - Abazoviću i Jokoviću bi pripalo 10, DF je najviše trebalo da dobije tri ili četiri. Zašto je neko, a mislim na URU i SNP razbio taj dogovor? Na čiju je štetu on bio", upitao je Knežević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa