Region

Lekić na prvom testu: Započeo razgovore o novoj vladi, a Medojević i Abazovićev GP URA već u sukobu oko resora

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

11:03

Lekić na prvom testu: Započeo razgovore o novoj vladi, a Medojević i Abazovićev GP URA već u sukobu oko resora
Lekić na prvom testu: Započeo razgovore o novoj vladi, a Medojević i Abazovićev GP URA već u sukobu oko resora - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić/Zoran Mirković/EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Mandatar za sastav crnogorske vlade Miodrag Lekić, pregovore za sastav nove vlade sa predstavnicima parlamentarne većine počeće danas u podne. Nakon što je iz GP Ura, premijera Dritana Abazovića, saopšteno da neće odustati od sektora bezbednosti u novoj Vladi Crne Gore, predsednik Pokreta za promjene i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević kaže da to znači da oni ne žele demontažu režima Mila Đukanovića i da preuzimaju punu odgovornost za neformiranje vlade mandatara Miodraga Lekića.

"Ako Ura bude insistirala da pored šest resora i monopola u sektoru bezbednosti i odbrane i spoljnih poslova, traži i ovu, čisto političku poziciju, onda će svi morati da postave logično pitanje: 'Zašto Nebojša Medojević nije prihvatljiv'? Mi u PZP-u bi još jednu takvu ucenu shvatili kao jasnu poruku Ure da oni ne žele demontažu režima Đukanovića i reforme i da za to imaju vrlo konkretne lukrativne razloge - nastavak šverca i brzo bogaćenje", rekao je Medojević za podgoričku Pobjedu.

Lider PzP je ocenio suludom ideju nekolicine moćnika da se nakon izbora 2020. formira vlada suprotno volji birača, a u interesu ovih vaninstitucionalnih centara moći, što je, kako kaže, prirodno rezultiralo kolapsom sistema vlasti, razaranjem osnovnih postulata ustavnog poretka i blokadom institucija sistema. Smatra da je za bolje razumevanje ovog haosa i bezvlašća i ustavnog nereda u kome se Crna Gora našla, neophodno, osim lociranja moćnika koji su formirali prvu postđukanovićevsku vladu i osvetliti motive za jedan ovakav opasni i antidržavni i antidemokratski akt.

Prema njegovim rečima, osnovni motiv ovih moćnika je bio sprečavanje reformi koje bi dovele do sistemskog diskontinuiteta sa, kako navodi, "bolesnim režimom Đukanovića, a sve radi preuzimanja kontrole nad lukrativnim kriminalnim aktivnostima oko šverca cigareta, droge i pranja novca".

Na pitanje na koga tačno misli Medojević kaže: "Nažalost, iako se radilo o grupici od pet-šest moćnih pojedinaca, njihov uticaj preko delova Crkve, medijskih tajkuna, specijalnih NVO i mafije je bio dominantan i efikasan u sprovođenju ideje da trojica lidera DF-a Andrija Mandić, ja i Milan Knežević, ni po koju cenu ne budemo u toj vladi".

Ukazuje da je pokrenuta opsežna i veoma ozbiljna akcija i kampanja da smo, kako ističe, nas trojica smetnja formiranju vlade, navodno pod uticajem međunarodnog faktora. Govoreći o izlasku iz krize, Medojević kaže da je izlaz samo jedan, a to je društveni konsenzus i fer i pošteni izbori.

"Nažalost, predsednik DPS-a Đukanović nije bio spreman da se otvori jedan ovakav dijalog i moja dobra namera da predstavim svoj plan o izlasku iz krize je ostao samo još jedna od mojih dobrih ideja koja nije shvaćena niti prihvaćena", kaže Medojević.

"Sadašnja vlada nije rezultat izbora, već ucene GP URA i SNP-a"

Na pitanje da li veruje da će mandatar Miodrag Lekić uspeti da sastavi vladu, Medojević kaže da je formiranje nove vlade rezultat enormnih napora Andrije Mandića, koji je podneo ličnu i političku i stranačku žrtvu, kako bi se sačuvala ona parlamentarna većina sa izbora 2020. Istakao je da sadašnja vlada nije rezultat izborne volje građana nego ucene Ure i SNP.

"Ako mandatar Lekić uspe da obezbedi dosledno poštovanje dogovora iz septembra 2022. - koji je Ura već prekršila nedavanjem potpisa za predlog mandatara koji je trebalo da u određenom roku predamo predsdniku države - i jasno definiše ciljeve i politički profil te vlade, ona će biti formirana".

Medojević, koji insistira da PzP dobje funkciju potpredsednika vlade i koordinatora sluzbi bezbednosti, kaže da će njegov posao na toj poziciji biti samo da iskoordinira različite segmente službe i da specijalnom državnom tužiocu obezbedi sve neophodne dokaze za proširenje istrage i na lica koja se do danas smatraju nedodirljivima i moćnijim od države.

"Država Crna Gora mora da svojim konkretnim delima mafije i da ne postoji nijedan pojedinac koji je moćniji od nje. Vlade (Zdravka) Krivokapića i Abazovića to nisu uspele, taj posao je ostao neurađen. Ako budem izabran za potredsednika za bezbednost, garantujem da ću uraditi sve što je u mojoj moći da se šverc zaustavi i da se sve kriminalne bande nađu u zatvoru", naveo je Medojević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa