Region

Hrvatska prodaje zaplenjenu imovinu bivšeg premijera, pokrenut proces naplate štete u iznosu od oko 10 miliona kuna

Komentari

Autor: HRT

10/01/2023

-

23:26

Hrvatska prodaje zaplenjenu imovinu bivšeg premijera, pokrenut proces naplate štete u iznosu od oko 10 miliona kuna
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon izricanja pravosnažnih presuda u procesima protiv bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera država je pokrenula proces naplate štete u iznosu od oko deset miliona kuna (oko 1,3 miliona evra).

Na prodaju će biti stavljena zaplenjena imovina Sanadera i njegove porodice, koju čine nekretnine, zemljišta i vredna umetnička dela.

Županijsko državno prvobranilaštvo pokrenulo je prodaju oduzete imovine Ive Sanadera na osnovu pravnosnažne presude u slučaju Planinska i FIMI media, prenosi HRT.

Jedna je od nekretnina koja će biti ponuđena na prodaju je kuća u Krapju kod Lonjskog polja, a HRT prenosi da će postupak javne prodaje biti pokrenut za još četiri nepokretnosti koje su u zemljišnim knjigama uglavnom zavedene na članove porodice bivšeg premijera.

Među njima su nekretnina na Goljaku, zemljište na Braču, stan u Splitu i Sanaderova vila u Kozarčevoj ulici u Zagrebu.

Nadležno hrvatsko ministarstvo je u skladu sa Zakonom o državnoj imovini preuzelo upravljanje nad trajno oduzetom pokretnom i nepokretnom imovinom Ive Sanadera.

HRT piše da se trajno oduzeta imovina nakon procene ovlašćenog sudskog veštaka prodaje putem javnog nadmetanja, javnog prikupljanja ponuda, a pri tome se uzimaju u obzir i potrebe državnih organa, ustanova socijalne zaštite i drugih korisnika državnog budžeta.

Potvrđeno je i da je pokrenuto izvršenje nad vrednim umetničkim delima. Podsećaju da je u slučaju FIMI media zaplenjeno 12 umetničkih dela, od kojih je jedna slika Vlahe Bukovca, vredna više od 300.000 evra.

"Aukcijska kuća Kontura procenila je tih 12 slika na vrednost od oko 1.800.000 kuna pa do 2,4 miliona kuna. Naravno da se njihova prava tržišna vrednost može utvrditi samo prodajom", rekao je državni sekretar u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak.

Slike se, kako navode, čuvaju u depou Muzeja savremene umetnosti. 

Pravnosnažnim presudama država bi Sanaderu trebalo da oduzme više od 32 miliona kuna, a ukupna vrednost njegove imovine na početku postupka za FIMI mediju procenjena je na oko 36 miliona kuna. Napominju da Županijsko državno prvobranilaštvo nastavlja s istragom u slučaju INA-MOL kako bi se proverila imovina društva od kojeg je oduzeta imovinska korist.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

11.01.2023 16:05

Спрам ЈевРопских чинивника које поставља Вашингтон, овај је ситна риба пљуцкавица...

Evropa