Region

Prvostepena presuda za zločin u Štrpcima: Inđiću 15 godina zatvora za učešće u otmici i ubistvu putnika iz voza

Komentari

Autor: Fonet

19/01/2023

-

18:17

Prvostepena presuda za zločin u Štrpcima: Inđiću 15 godina zatvora za učešće u otmici i ubistvu putnika iz voza
Prvostepena presuda za zločin u Štrpcima: Inđiću 15 godina zatvora za učešće u otmici i ubistvu putnika iz voza - Copyright Prinskrin/Youtube/Forum Info

veličina teksta

Aa Aa

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudom kojom je Bobana Inđića osudio na 15 godina zatvora zbog učešća u otmici putnika iz voza u Štrpcima i njihovom ubistvu 27. februara 1993. godine.

Inđiću je produžen pritvor, a na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba, prenosi BIRN.

Kada se analiziraju svi dokazi, oni dovode do jedinog mogućeg zaključka – da se Inđić s drugima nalazio na svim ključnim lokacijama, rekla je predsedavajuća Veća Vesna Jesenković obrazlažući presudu.

Ona se pozvala na iskaze nekoliko ključnih svedoka koji su ispričali da je naoružana grupa, uključujući Inđića i Milana Lukića, krenula iz komande Višegradske brigade do mesta Štrpci, da je otpravniku vozova naređeno da zaustavi voz na relaciji Beograd – Bar, da su Inđić, Lukić i još neki u vozu legitimisali putnike i njih 20 odvezli vojnim kamionom do škole u selu Prelovo kod Višegrada.

Veće je utvrdilo da je van sumnje dokazano da su civili u večernjim satima u fiskulturnoj sali škole tučeni i skinuti u donji veš, a potom prevezeni do spaljene kuće u selu Mršići, gde je Lukić iz vatrenog oružja ubio njih 18, dok je Inđić stajao pored njega, a da su dvojicu civila ubili drugi prilikom pokušaja bekstva. Tela ubijenih sutradan su bačena u Drinu.

Inđiću je, kao komandiru Interventne čete Vojske Republike Srpske, od 2015. godine suđeno sa Lukom Dragičevićem i još sedmoricom bivših pripadnika Višegradske brigade, ali je postupak protiv njega razdvojen jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće. Nakon što je izdržao kaznu, suđenje mu je nastavljeno.

Presudom izrečenom 21. oktobra prošle godine Dragičević je bio oslobođen optužbi, a ostala sedmorica su osuđena na po 13 godina zatvora.

Sud BiH potvrdio je da je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne poternice za Miodragom Mitrašinovićem, koji nije uhapšen zajedno sa ostalima dan pre izricanja presude u oktobru 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa