Region

Dodik o imenovanju Šmita: Izabran bez konsenzusa, za nas je samo gost

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2021

-

09:58

Dodik o imenovanju Šmita: Izabran bez konsenzusa, za nas je samo gost
Dodik o imenovanju Šmita: Izabran bez konsenzusa, za nas je samo gost - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita tretiraćemo kao gosta koji ima nešto da kaže u BiH, ali formalne dimenzije priznanje njega od strane Republike Srpske kao visokog predstavnika neće biti, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.


U intervjuu za današnju Politiku, Dodik navodi da je Šmit izabran bez konsenzusa u Savetu za sprovođenje mira (PIK) i da nije potvrđen rezolucijom Saveta bezbednosti UN, što je, kaže, bilo neophodno.

"Naše iskustvo s visokim predstavnicima veoma je loše, oni su po pravilu bili tu da degradiraju Republiku Srpsku. Nemamo razloga da mislimo da će ovog puta biti drugačije", rekao je Dodik i dodao da su dosadašnja negativna iskustva stvorila političke trauma vezano za bilo kakvo poverenje u međunarodne posrednike.

Ponovio je da nema formalnog imenovanja, legaliteta ni legitimitata koji bi trebalo da stoji iza Šmita i kaže da jedni, okupljeni oko Zapada, smatraju da je dovoljna njihova volja za imenovanje, tumače međunarodno pravo po svome i smatraju da prakse koje uspostavljaju treba da nadomeste međunarodno pravo.

Ističe da Rusija, Kina i još šest zemalja smatraju da se mora ostati privržen međunarodnom pravu.

Na pitanje šta očekuje od izveštaja o Srebrenici koji je sačinila međunarodna ekspertska komisija, kaže da je u njemu jasno vidljiv koncept satanizacije Srba na kome se marljivo radilo.

"U tabelama možete da vidite da se u zapadnim medijima Srbi u negativnom kontekstu pominju po 700 puta, a recimo muslimani i Hrvati samo jednom", navodi Dodik.

Upitan da li ima odgovora na poziv Republike Srpske da se razgovara o budućnosti, Dodik kaže da imaju dogovor sa Hrvatima, koji su podržali razgovore, dok Bošnjaci, navodi, neće i misle da su centralni komitet BiH.

"RS je opredeljena za razgovor i dogovor. Deluje da Bošnjaci to ne žele, ali istorijski je važno da su Srbi pozvali na razgovor kako bi se rešili problemi koji evidentno postoje", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje oko "histerije" pojedinih u BiH zbog odlikovanja u Srbiji, Dodik je naveo da ne razume zašto ih zanimanju srpska priznanja, jer je za njega, kako kaže, Sarajevo inostranstvo, a Beograd kao da se vraća rodnoj kući.

Upitan kako se u BiH gleda na inicijativu "mali šengen", Dodik kaže da Bošnjaci ne žele da budu deo toga, jer misle, kako navodi, da je to velikosrpski projekat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa