Region

Privedeni direktor HRT Kazimir Bačić iz zatvora obavestio firmu da je - na odmoru

Komentari

Autor: Index

05/07/2021

-

17:18

Privedeni direktor HRT Kazimir Bačić iz zatvora obavestio firmu da je - na odmoru
Hrvatska - Copyright Tanjug/ Hina/ Damir Senčar

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Hrvatske radiotelevizije (HRT) Kazimir Bačić obavestio je danas, preko svog advokata, direkciju i Nadzorni organ HRT-a da je otvorio godišnji odmor.

To međutim, piše Index, ne bi bilo vredno objave da Bačić već ne boravi u u zatvoru u Remetincu, gde je dospeo polovinom prošle sedmice u sklopu USKOK-ove antikorupcijske akcije, u kojoj se raspetljava kriminalna mreža povezana s pokojnim gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

Bačić je, izgleda, prema pisanju portala, odlučio da uradi sve što može kako bi što duže primao 24.852,42 kune (oko 3.300 evra), kolika mu je plata, prema podacima iz imovinske karte.

U dopisu koji je danas stigao Nadzornom odboru iz zagrebačke advokatske kancelarije koja ga brani se navodi da će Bačić koristiti godišnji odmor u trajanju od tri sedmice, i to u periodu od 5. do 23. jula 2021. 

Kako navode sa HRT-a, Bačić dosad nikad nije obaveštavao Nadzorni odbor o odlascima na godišnji odmor.

O smeni i Sabor

Portal podseća i da je Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji napisan tako da otežava smenu glavnog direktora u slučajevima poput ovog.

Petočlani Nadzorni odbor krajem prošle sedmice jednoglasno je izglasao smenu Bačića, koju treba da potvrdi hrvatski Sabor. Međutim, Bačićevi advokati su odmah reagovali, te su poslali pismo predsedniku tog odbora Mladenu Čuturi i zameniku glavnog direktora Renatu Kruniću, u kojem su naveli da nema razloga za pokretanje postupka za Bačićevo razrešenje, a što pokušavaju da objasne činjenicom da krivični postupak protiv njega nije ni počeo.

Naime, kako navode, još nema konačne odluke o sprovođenju istrage. Njegovi advokati pozivaju se i na presumpciju nevinosti te, ukratko, apeluju da Bačić nastavi da vodi HRT, uprkos, kako su dodali, objektivno otežanim okolnostima.

Bačić se, inače, sumnjiči da je u ime svog rođaka, preduzetnika Milana Lončarića, pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću odneo 50.000 evra mita. Za svoju ulogu je kao nagradu, sumnja USKOK, dobio stan na prestižnoj lokaciji vredan više od milion kuna u zagrebačkoj Radićevoj ulici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa