Region

Sednica Sobranja o rekonstrukciji kabineta Dimitra Kovačevskog, u vladu ulaze ministi iz Alijanse za Albance

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2023

-

22:30

Sednica Sobranja o rekonstrukciji kabineta Dimitra Kovačevskog, u vladu ulaze ministi iz Alijanse za Albance
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

U makedonskom Sobranju popodne je počela rasprava o predlogu za rekonstrukciju vlade premijera Dimitra Kovačevskog, koji je na početku obraćanja rekao da odluke o izmenama u vladinom kabinetu nisu motivisane uskim partijskim interesima nijedne stranke u vladi, već da li će država ostati na putu napretka. Sednica će biti nastavljena sutra nakon današnjeg višečasovnog međusobnog optuživanja vlasti i opozicije.

"Za mene ove odluke nisu i ne smeju da budu vezane za želje, motive i zahteve rukovodstva bilo koje stranke i zato odmah želim da preciziram da danas svi donosimo odluku da li ćemo i kako ostati na jedinom putu napretka ili kako neki unutrašnji i spoljni faktori žele da zemlju gurnemo u novu krizu i nestabilnost", rekao je Kovačevski. 

Obraćanje Kovačevskog je naišlo na veliko negodovanje opozicije. Rekao je da za njega politika nije matematika, već principi i odgovornosti. 

On je optužio opozicione VMRO-DPMNE i Levicu da su "kočnica na evropskom putu zemlje", a zahvalio je Alternativi, koja je napustila Vladu, na dosadašnjoj saradnji.

Rekonstrukcija vladinog kabineta podrazumeva četiri ministra i pet zamenika ministara, a usledila je nakon pregovora o pristupanju vladajućoj većini Alijanse za Albance (AA).

Alijansa je dobila tri ministra - zdravlja, pravde i informaciono društvo i upravu, a dobiće i zamenika ministra za odbranu i pojljoprivredu, kao i nekoliko direktorskih mesta.

Prema Vladinom predlogu, Krenar Loga bi trebalo da bude izabran za ministra pravde, Fatmir Mejiti za ministra zdravlja, zatim Azir Aliju za ministra informacionog društva, a Kaja Šukova za životnu sredinu. 

Prethodno su ostavke podneli ministri pravde Nikola Tupančevski i životne sredine Naser Nuredini.

Rekonstrukcija vlade dolazi u trenutku kada bi Sobranje trebalo da odluči o promeni Ustava.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa