Region

Kovač: Izručenje Svetozara Marovića politička odluka, Srbija treba da izvrši svoju obavezu

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

09:55

Kovač: Izručenje Svetozara Marovića politička odluka, Srbija treba da izvrši svoju obavezu
Kovač: Izručenje Svetozara Marovića politička odluka, Srbija treba da izvrši svoju obavezu - Copyright Printscreen YouTube/Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Ministar pravde u tehničkoj vladi Crne Gore, Marko Kovač, izjavio je da je tokom njegove prošlonedeljne posete Beogradu otvoreno pitanje izručenja Svetozara Marovića (68) i da je, kako je naveo, zaključeno da Srbija treba da izvrši svoju obavezu.

On je u jutarnjem programu TVCG "Dobro jutro Crna Goro", kazao da neće odustati od tog predmeta, ali je istakao da je teško govoriti o vremenskim okvirima, jer je reč o pravnoj, ali i političkoj odluci.

"Izručnje Svetozara Marovića je otvoreno pitanje koje smo nasledili used neadekvatnih, blago rečeno, reakcija naših pravosudnih organa kada je lice osuđeno za tako veliku zatvorsku kaznu bude pušteno da se brani sa slobode. Tada je napravljen presedan u tom procesnom smislu i imamo situaciju kakvu imamo", kazao je Kovač.

Dodao je da je sa pravosudnim organima Srbije otvorio to pitanje i pitanje drugih ekstradicija i, kako je naveo, “ostali su na stanovištu” da je potrebno da Srbija izvrši svoje obaveze u skladu sa Sporazumom o izručenju, a shodno određenim međunarodnim konvencijama.

"Moram da naglasim da osim ekstradicija, mi imamo sa Srbijom odličnu pravnu saradnju. U svim drugim pitanjima i procesima to dobro teče, ali ostala su otvorena ova pitanja i ne planiramo da odustanemo od njih", kazao je Kovač, preneo je portal RTCG.

Bivši visoki funkcioner DPS Svetozar Marović je u Crnoj Gori osuđen na višegodišnju kaznu zatvora zbog finansijskih malverzacija, a nakon odluke suda da se brani sa slobode, on je otputovao za Beograd radi lečenja.

 

Komentari (0)

Evropa