Region

Bura zbog slučaja Ramba Amadeusa i crnogorske producentkinje: "Seksualno uznemiravanje je nekada puko iskazivanje moći"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2023

-

16:32

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon optužbi crnogorske producentkinje Lejle Kašić za seksualno uznemiravanje, muzičar Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, oglasio se na Fejsbuku, navodeći da se "nedolično ponašao" ali joj se nije i izvinio. Kašić je rekla da je prijavila ceo slučaj i crnogorskoj policiji, ali problem je u tome što se u zakonu te zemlje uopšte ne prepoznaje krivično delo seksualnog uznemiravanja.  

Kašić se pre tri dana oglasila se na društvenim mrežama, kada je napisala da je od muzičara doživela seksualno uznemiravanje tokom snimanja jedne emisije u kojoj je on trebalo da bude gost.

Ona je navela da ju je muzičar dodirnuo po intimnom delu tela, a potom u razgovoru i vređao. Sebi i drugim ženama seksualno uznemiravanim ženama poručila je da "ne treba više da ćute nikada i nikome".

Prve posledice bile su takve da Rambo Amadeus bude uklonjen sa mesta Unicefovog ambasdora dobre volje, a od njega su se ogradila i produkcijska kuća koja proizvodi emisiju, rečima da se njegov postupak ne može ničim opravdati.

Crnogorska državna televizija, na kojoj se i emituje emisija "Dnevnica" u kojoj je trebalo da gostuje, navela je da daje podršku producentkinji koja je muzičara optužila za seksualno uznemiravanje.

Tri dana novinari nisu mogli da dođu do muzičara, ali se on juče popodne oglasio na društvenoj mreži Fejsbuk, i to sa tekstom pod naslovom "Mea maxima culpa" odnosno "Moja najveća krivica".

On ceo događaj naziva "nesrećnim, nemilim i neprijatnim", i priznaje da se, kako je rekao, "nedolično ponašao" prema producentkinji, uz navođenje da je bio nezadovoljan načinom na koji se dokumentarna serija realizuje.

Kao razloge njegovog negodovanja, naveo je "bestidno koketiranje, prenemaganje, lažno moralisanje i činjenicu da je generalni sponzor emisije firma koja ima kladionice".

"Dotičnu gospođicu sam sasvim neplanirano pipnuo ili pljesnuo po d*tu ili pak štipnuo, pojma nemam sad. To nema nikakve veze sa seksom, barem ne s moje strane. Hteo sam da joj nekako dojavim da nemam više šta, da me je saterala u ponižavajući položaj", naveo je muzičar na Fejsbuku.

Lejla Kašić je, čim je na društvenim mrežama objavila ovu priču, u crnogorskoj policiji i prijavila Antonija Pušića. 

Problem, međutim, može da predstavlja činjenica da crnogorsko zakonodavstvo uopšte ne tretira pitanje seksualnog uznemiravanja, uprkos tome što je Crna Gora pre deset godina usvojila Konvenciju o sprečavanju seksualnog uznemiravanja i sprečavanju nasilja o porodici, ali se nikada nije pojavio zakon koji bi to i pratio.

Babović: Seksualno uznemiravanje može imati različite oblike

Seksualno uznemiravanje rasprostranjeno je u mnogim formama, i kreće se od onih oblika koje ljudi uopšte i ne prepoznaju, pa sve do onoga što može da se razvije u ozbiljno seksualno nasilje, rekla je za Euronews Srbija Marija Babović, profesorka sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ona ocenjuje da se i u ovom slučaju definitivno radi o jednoj vrsti seksualnog uznemiravanja, ali nije želela da ulazi u konkretne aspekte jer, kako kaže, "nije sa njima dovoljno upoznata".

"Seksualno uznemiravanje je u kulturi na Balkanu veoma uvreženo i predstavlja višestruki instrument - nekada njime muškarci iskazuju seksualnu želju i tretiraju ženu kao seksualni objekat, nekada je to puko iskazivanje moći i zapravo nema veze sa seksualnošću, a nekada je zaista uvod u seksualno zlostavljanje i proganjanje", naglašava Babović.

Euronews

Tu čak spada, objašnjava profesorka, i ono što je primetila kroz istraživanja, a to je da u našoj kulturi mlađe žene dosta teško podnose čak i ponašanja starijih žena, poput preteranog zadiranja u intimu i sličnog.

Babović je učestvovala u izradi istraživanja po kome je skoro polovina ženskih ispitanica doživela seksualno uznemiravanje nekada u svom životu, ali smatra da je pravi procenat daleko veći, naročito ako se uzmu u oblik različite forme koje seksualno uznemiravanje može da poprimi.

"To se kreće od formi poput komplimenata koje muškarci daju ženama, a kada se žena zbog toga oseti neprijatno, pre će se ona kriviti za to što 'ne ume da primi kompliment', nego muškarac za to što je sebi uopšte dao za pravo da komentariše njen izgled", istakla je Babović. 

Dodala je da tu spadaju i pozivi, uvredljive poruke, dodirivanje, prikazivanja žene na neprimeren način - generalno, sve što žena doživljava subjektivno kao neprijatnost.

Babović, međutim, smatra da u poslednje vreme dolazi do promena kada je u pitanju spremnost žena da govore o seksualnom uznemiravanju i da prijavljuju takve slučajeve, kao i da su mlađe žene osvešćenije po tom pitanju.

Kao zaslužne za to, između ostalog, navodi NVO organizacije koje na takvim stvarima rade već 20 godina, ali i promene zakona u Srbiji, kao i Istanbulsku konvenciju. 

"Videli smo i u poslednje vreme primere, čak i ako su u pitanju istaknute ličnosti da se prijavljuje. Sa druge strane, i patrijarhat napada jače, kada se prava brane jače. Imate mnogo jaču akciju zagovornika patrijarhalnih vrednosti i onih koji se ne libe da nasiljem potčine žene kada se one tome odupiru", zaključila je Babović.

Komentari (0)

Evropa