Poznati

Producentkinja: "Dodirivao me je po intimnom delu tela”, Rambo Amadus: "Pljesnuo sam je, trajalo je sekund"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vijesti

14/03/2023

-

14:29

Producentkinja: "Dodirivao me je po intimnom delu tela”, Rambo Amadus: "Pljesnuo sam je, trajalo je sekund"
Producentkinja: "Dodirivao me je po intimnom delu tela”, Rambo Amadus: "Pljesnuo sam je, trajalo je sekund" - Copyright Prinstscreen YouTube/Južne vesti, RTCG - Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Muzičar Antonije Pušić poznatiji kao Rambo Amadeus, prvi put je reagovao na optužbe za seksualno uznemiravanje Lejle Kašić, pesnikinje i producentkinje televizijske emisije "Dnevnica" na Radio-televiziji Crne Gore.

Nakon što je Kašić objavila da je tokom snimanja emisije čiji je Pušić bio gost doživela seksualno uznemiravanje, organizacija UNICEF suspendovala je dalju saradnju sa muzičarem koji je bio njihov ambasador dobre volje. 

Producentkinja tvrdi da ju je Pušić neprimereno dodirnuo, kao i da ju je nazivao pogrdnim imenima i da je odbio da se izvini zbog toga.

Pušić: "Kultura srednjevekovnog lova na veštice samo u eri mobilnih telefona"

Nakon optužbi Kašić, muzičar je na svom Facebook nalogu objavio tekst koji je nazvao "Mea maxima culpa", odnosno u prevodu sa latinskog "Moj najveći greh" i opisao iz svog ugla šta se dešavalo između njega i producentkinje.

On je naveo da je u emisiju "Dnevnica" koja je humanitarnog karaktera i osmišljena tako da se poznate ličnosti uključuju u pomoć ugroženim porodicama, "upao brzopleto" i da je zbog toga što je reč o programu koji nije prema njegovom senzibilitetu i uverenjima, celog dana bio "nadrndan i sarkastičan".

"Pre svega, zbog mog protivljenja da snimamo javno porodicu kojoj se pomaže i time je stigmatizujemo u javnosti. To mi je delovalo užasno surovo, nisam mogao da pojmim da je to nekome 'cool' i da misli da time čini dobro delo. Emisije sam čekirao površno, nisam ni primetio da se porodica kojoj se pomaže izlaže medijima. Protivio sam se glasno pred snimateljskom ekipom, ali pošto se čitava lokalna zajednica već radovala da učestvujem u toj dobrotvornoj akciji, stavljen sam pred svršen čin", naveo je Rambo Amadeus.

On je takođe naveo da je producentkinja "permanentno ispravljala svaku njegovu rečenicu" i kao razloge njegovog negodovanja naveo: "bestidno koketiranje, prenemaganje, lažno moralisanje i činjenicu da je generalni sponzor emisije firma koja ima kladionice, a znamo da je to trenutno najveći problem i najbrži put ka siromaštvu protiv kog se ovaj serijal kao bori".

Pušić je napisao da je Kašić, dok su se približavali kući socijalno ugrožene porodice, "neplanirano pipnuo ili pljesnuo po du*etu ili pak štipnuo, pojma nemam sad".

"To nema nikakve veze sa seksom, barem ne s moje strane. Hteo sam da joj nekako dojavim da nemam više šta, da me je saterala u ponižavajući položaj. Nekakav zadnji pokušaj da odustane od grubog upada u intimu jedne porodice. Nesretno artikulisan kvazi-drugarski alarm. Seksističan možda, seksualan ne. Nije to niko vidio, nije se ni ona bunila, mogao bih da negiram, ali mrzi me da foliram. Nisam taj lik", napisao je muzičar.

On je priznao da je odbio da joj se izvini.

Fonet/Zoran Mrđa

 

"Nakon što nije dobila zadovoljavajuće izvinjenje, krenula je u histerični napad, toliko jak da sam joj rekao da je ludača i da treba da se leči. To zaista iskreno mislim i sad. Baš kao što jednako mislim da je čitava medijska scena bolesna, bez skrupula, u kojoj se u odsustvu jasnih etičkih načela prihvata cancel kultura - kultura srednjevekovnog lova na veštice samo u eri mobilnih telefona", naveo je Pušić.

On je rekao i da će ako je uradio nešto protivzakonito, platiti globu, ili ići u zatvor, ako ne bude imao dovoljno para.

"Sudeći prema teškim kriminalcima koji kod nas žive po gajbama s nanogicom, a provode se po mondenskim izletištima vikendom, za vatanje za du*e u trajanju od jedne sekunde ne verujem da mogu da prođem gore od toga", naveo je on u svom postu na Fejsbuku.

 

Muzičar je takođe napisao da je samoinicijativno kontaktirao Unicef o njihovom aranžmanu.

"Napominjem jer se time manipuliše, da sam organizaciju Unicef sam odmah sledeće jutro, blagovremeno i samoinicijativno, usmeno i pismeno obavestio da zamrzavamo naš aranžman dok se slučaj ne rasvetli. Oni su odreagovali tačno onako kao što valjda moraju", naveo je muzičar.

Lejla Kašić: Šta treba da se desi da bismo se osećale bezbedno?

Podsećamo, Lejla Kašić je javnost obavestila o ovom slučaju na svom Instagram profilu.

Ona je napisala i da je "strašno, opasno, problematično što neko sklon devijantnom ponašanju kroz angažman u UNICEF-u ima pristup najranjivijim kategorijama društva".

"To je nedopustivo. Naravno da sam nazvana ludačom i glupačom. Posle verbalnog sukoba i završetka svega dobila sam poruku koja je bila samo još jedan pokušaj manipulacije, u kojoj govori da sam ja loše doživela njegov utisak da možemo da budemo dobri drugari", napisala je Lejla Kašić.

Lejla Kašić je u objavi apelovala na sve žene da ne ćute na seksualno uznemiravanje, kao i da se ne plaše onih koji žele da iskoriste svoj položaj moći.

"Malo kada sam se kao sinoć osećala zbunjeno, nemoćno i nezaštićeno. A onda je preraslo u ljutnju i bes. Na kraju gađenje i nervni slom. Šta treba da se desi da bismo se osećale bezbedno dok obavljamo svoje svakodnevne aktivnosti? Koliko posramljenih žrtava je potrebno da bi nam bilo jasno da opravdanje ne postoji? Do kad da slušamo šta je trebalo MI da uradimo? Do kad će muškarci misliti da poštuju žene, ako bi reagovali samo na uznemiravanje i nasilje nad njihovim ćerkama/sestrama/majkama? Dokle, dokle, dokle više?", napisala je Kašić.

Ona je navela da je razmišljala šta da radi, jer "naše institucije nisu reagovale na mnogo teže slučajeve, ćute na femicid, porodično nasilje…"

"Odlučila sam da neću da ćutim. Zbog svih devojčica koje iz bilo kojeg razloga misle da moraju da ćute. Moja moralna, građanska i ženska dužnost i obaveza jeste da kažem", kazala je Kašić crnogorskim "Vijestima".

Kaže i da je ohrabruje ogromna podrška koju dobija, ali naglašava da se uglavnom radi o ženama.

"Ali ću istrajati. Jer se ovo može svakoj od nas desiti. To što je neko na bilo kojoj poziciji moći ne može i ne sme da bude opravdanje za bilo kakvo devijantno ponašanje. Posebno ne uz izgovor da smo pogrešno shvatile sve na šta nismo dale pristanak", poručila je Lejla.

Unicef: Nulta tolerancija prema seksualno neprimerenom ponašanju

Nedugo nakon objave producentkinje na Instagramu oglasio se i Unicef.

"UNICEF je upoznat s navodima protiv Antonija Pušića. Njegov angažman s UNICEFom je suspendovan do daljnjeg. UNICEF ima politiku nulte tolerancije prema bilo kojem obliku seksualno neprimerenog ponašanja, jer je ono u suprotnosti s ključnim vrednostima UNICEF-a", navodi se u saopštenju UNICEF-a, a prenose "Vijesti".

Ovim povodom oglasio se Vladan Otašević, autor i urednik emisije "Dnevnica", koji je osudio ponašanje Ramba Amadeusa.

"Na kraju snimanja smo svi iz ekipe saznali šta se desilo. Neprijatno sam iznenađen Rambovim ponašanjem. Takvi postupci ne priliče osobi njegovih godina i renomea. Razumijem koleginicu Lejlu i jako mi je žao što joj se to dogodilo. Osudjujem sve vrste socijalno devijantnih ponašanja, nevaspitanje i nepoštovanje. Posebno prema ženama. Svako treba da odgovara za svoje postupke, a javne ličnosti imaju posebnu javnu odgovornost. Rambovo ponašanje tokom snimanja i na završetku snimanja emisije, kada se i desio ovaj incident, nije bilo isto. Ne razumijem njegov postupak. Ali kao urednik i autor emisije koja je prepoznata kao crnogorski brend od značaja za javno dobro, imam obavezu da javno kažem da to što se dogodilo osudjujem i smatram da ni jednoj ženi nešto slično ne smije da se dogodi. Nadam se da se i Rambo pokajao zbog svog postupka i za početak iskreno izvinio Lejli. Za dalje postoje institucije i sud javnosti", rekao je Vladan Otašević za "Blic".

Komentari (1)

Eli

15.03.2023 10:10

Zar je ovo razlog za nervni slom! To pokazivanje bolecivosti prema ljudima u muci je bez veze, dobrocinstvo je pravo za koje niko ne zna.

Magazin