Region

"Kampanja kratka, kandidati se čuvali": Predsednički izbori u Crnoj Gori "hvatanje zaleta" za parlamentarne

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2023

-

12:43

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predizborne aktivnosti u Crnoj Gori utihnule su, shodno predizbornoj tišini, i tako će ostati sve do sutra u 20 sati kada se zatvaraju biračka mesta. Pravo glasa na predsedničkim izborima ima nešto više od 540.000 građana, a očekuje se da vrlo brzo nakon zatvaranja birališta vidimo i neke relevantne rezultate, izveštava reporter Euronews Srbije iz Crne Gore.

Prethodnih nekoliko dana je, međutim, temu predsedničkih izbora u velikoj meri u domaćim medijima zamenila tema parlamentarnih izbora, koje je aktuelni predsednik Milo Đukanović raspisao za 11. jun nakon raspuštanja Skupštine.

Upravo zbog toga, predizborna kampanja za predsedničke izbore vidi se u poslednje vreme kao priprema, odnosno "hvatanje zaleta" za parlamentarne izbore.

Takođe, s obzirom na to da i dalje nema izrazitog favorita koji bi osvojio natpolovičnu većinu glasova izašlih birača, sve je izvesnije da će se održati i drugi krug izbora.

U tom drugom krugu, kako sada stvari stoje, najveće šanse da se nađu imaju trenutni šef države Milo Đukanović i Andrija Mandić, kandidat Koalicije za budućnost Crne Gore.

Vukanović: Kampanja kratka i umerena, kandidati se čuvali za drugi krug

Sagovornik Euronews Srbije, Miloš Vukanović iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), ocenjuje predizbornu kampanju kao "kratku i umerenu", i dodaje da su se kandidati dosta suzdržavali od agresivnih tonova, kao i da je procena da se čuvaju za drugi krug.

"Sve ukazuje na to da će i predsednički izbori, a pre svega kampanja u drugom krugu, biti usmereni na pozicioniranje ka parlamentarnim izborima", ističe Vukanović.

Mada je naglasio da je u Crnoj Gori zabranjeno davati ikakve projekcije, Vukanović ipak daje analitičarima za pravo kada kažu da, na osnovu čitave trenutne situacije, najverovatnije je da ćemo videti drugi krug izbora.

Euronews

Ovo je zanimljivo jer, kako ističe, od sticanja nezavisnosti nije bilo dva kruga predsednička izbora u Crnoj Gori, a to se poslednji put desilo 1997. godine, kada su takmaci bili Milo Đukanović i Momir Bulatović.

Generalno gledano, ističe Vukanović, za predsedničke izbore je izlaznost birača oko 65 odsto, a ako bude iznad toga, možemo videti kako su građani reagovali pre svega na ono što smo videli u prethodna dva dana - pre svega separaciju dva predsednička kandidata.

"Prve relevantne projekcije očekuju se već 45 minuta od zatvaranja birališta. Svi izbori u regionu postaju i regionalne teme, a što se tiče regionalnih posmatrača prisutni su, ali u nešto manjem broju. Sve relevantne evropske institucije su poslale svoje predstavnike", dodao je Vukanović.

Na izborima učestvuje sedam kandidata

U Crnoj Gori od ponoći je na snazi izborna tišina uoči predsedničkih izbora, koji će biti održani sutra 19. marta, a za petogodišnji mandat predsednika Republike boriće se sedam kandidata, prenosi agencija Fonet.

Kandidati za predsednika Crne Gore su Milo Đukanović ispred Demokratske partije socijalista Crne Gore, Jakov Milatović iz Pokreta Evropa sad, Andrija Mandić kao kandidat Koalicije za budućnost Crne Gore, dok je Jovan Radulović nezavisni kandidat.

Pored njih, birači će moći da se izjasne i za kandidata Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, kandidata Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića ili Draginju Vuksanović Stanković, kandidatkinju Socijaldemokratske partije Crne Gore. Biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

Za predsednika Crne Gore biće izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana, 2. aprila.

U drugom izbornom krugu učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova. Za predsednika države, u drugom krugu, biće izabran kandidat koji je dobio veći broj glasova izašlih birača.

Predsednik Crne Gore bira se na pet godina i ista osoba može biti predsednik Crne Gore najviše dva puta, piše u Ustavu te zemlje.

S obzirom na to da poruke kandidata preko tradicionalnih medija do nedelje uveče neće biti, jedan od načina komunikacije sa biračima jesu i bilbordi kojima je Podgorica "okićena", prenosi Tanjug. Pored fotografije kandidata, na bilbordima su vrlo jasno istaknuti i slogani koji treba da objasne građanima njihove glavne poruke.

Slogan predsedničkog kandidata i aktuelnog šefa države Mila Đukanovića je u ovoj izbornoj kampanji bio "Evropski državnik, naš predsednik, Milo nego ko?”, dok je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić pokušao da spoji tradicionalno i moderno, pa je njegov slogan "Gradimo budućnost, čuvajmo tradiciju.

Jedan od lidera pokreta Evropa sad Jakov Milatović je poručio “Uspećemo jer Crna Gora uspeh je zaslužila – Jakov za predsednika", dok se nekadašnji predsednik Skupštine Crne Gore, predloženi kandidat Demokrata Aleksa Bečić se pozvao na čast, pa je njegov slogan "Jedan od vas – časti mi".

Tanjug

Komentari (0)

Evropa