Region

Policija Crne Gore veruje da je uhapsila južnokorejskog kralja kriptovaluta: Osumnjičen za gubitak 40 milijardi dolara

Komentari

Autor: Vijesti

23/03/2023

-

14:59

Policija Crne Gore veruje da je uhapsila južnokorejskog kralja kriptovaluta: Osumnjičen za gubitak 40 milijardi dolara
Policija Crne Gore veruje da je uhapsila južnokorejskog kralja kriptovaluta: Osumnjičen za gubitak 40 milijardi dolara - Copyright Prinstscreen YouTube/Coinage

veličina teksta

Aa Aa

Crnogrska policija uhapsila je osobu za koju se sumnja da je jedan od najtraženijih begunaca, južnokorejski državljanin Do Kvon, suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs sa sedištem u Singapuru. 

 

 

"Nekadašnji “kralj kriptovaluta”, koji stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, lišen je slobode na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, a istog potražuju Južna Koreja, SAD i Singapur. Čekamo zvaničnu potvrdu identiteta", napisao je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić na svom Tviter nalogu.

Do Kvon je preduzetnik koji stoji iza implozije kriptovaluta teraUSD i luna, što je nanelo štetu investitorima od oko 40 milijardi dolara.

Kvon je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala u svojoj zemlji nakon kolapsa njegovih kriptovaluta.

Tužioci su u oktobru rekli da je on otišao u nepoznatu zemlju preko Dubaija nakon što je napustio Singapur, gde je bilo sedište "Teraforma". Južna Koreja ukinula je Kvonu pravo na pasoš u novembru.

Interpol je izdao crvenu poternicu protiv Kvona na zahtev Seula, a sumnjalo se da se begunac krije u Srbiji.

Investitori koji su izgubili novac kada je propalo "kriptocarstvo" Kvona, pokrenuli su grupne tužbe protiv njega u Singapuru i SAD. Mada je Kvon negirao bilo kakvo kršenje zakona, izvinio se žrtvama kolapsa njegovog blokčejn sistema. On je tvrdio i da su optužbe protiv njega "nelegitimne" i da su "politički motivisane".

 

 

Komentari (0)

Evropa