Region

Milatović novi predsednik Crne Gore, Đukanović izgubio i u rodnom Nikšiću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/04/2023

-

08:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Crnoj Gori danas je održan drugi krug predsedničkih izbora u kome su se nadmetali aktuelni predsednik i kandidat DPS-a za još jedan mandat Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović. Prema preliminarnim rezultatima, Milatović pobedio sa 60 odsto glasova. Predsednik se bira na pet godina. Pravo glasa imalo je 542.154 građana, dok je izlaznost, prema preliminarnim procenama, iznosila oko 70 odsto. 

Ključni događaji:

  • Milatović novi predsednik Crne Gore
  • Prema preliminarnim rezultatima Milatović je osvojio oko 60 odsto glasova, dok je Đukanović osvojio oko 40 odsto
  • Preliminarne procene govore da je glasalo oko 70 odsto birača
  • Skoro sva biračka mesta zatvorena u 20.00
  • U drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori građani su birali između Mila Đukanovića i Jakova Milatovića
  • Pravo glasa imalo je 542.154 građana
  • Prvi krug izbora održan je 19. marta: Đukanović je tada osvojio 35,37 odsto glasova, a Milatović 28,92 odsto

       Kako je protekao izborni dan u Crnoj Gori mogli ste iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.42 Spajić: Nastavljamo seriju pobeda na parlamentarnim izborima 

Predsednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, nakon što je njegov stranački kolega Jakov Milatović večeras porazio na predsedničkim izborima u drugom krugu Mila Đukanovića, kaže da će seriju pobeda nastaviti na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun.

"Zajedno! Jakov Milatović biće predsednik svih građana Crne Gore a seriju pobeda nastavljamo i na parlamentarnim izborima! Hvala građanima na poverenju, i obećavamo da ćemo još napornije raditi na unapređenju životnog standarda svih građana", napisao je Spajić na Tviteru.

Uz zahvalnost svim građanima na poverenju poručio je: "Rekli smo da ćemo uspeti i uspeli smo".

23.35 Milatovićeve pristalice slave

23.23 Varheji čestitao Milatoviću pobedu

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji čestitao je Jakovu Milatoviću pobedu na predsedničkim izborima.

"Čestitke novom predsedniku Crne Gore, Jakovu Milatoviću. Radujem se što ćemo raditi zajedno na ubrzanju reformi koje je neophodno izvršiti na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji", napisao je Varheji na Tviteru. 

23.10 Demokratski front: Isplatio se višedecenijski trud

Lideri, poslanici i funkcioneri Demokratskog fronta (DF) izrazili su zadovoljstvo zbog večerašnjeg poraza Mila Đukanovića u drugom krugu predsednih izbora u Crnoj Gori.

"Konačno! Isplatio se višedecenijski trud. Srećna pobeda svima", kazali su iz DF-a za podgorički portal Borba.

22.54 Pogledajte fotografije slavlja u Crnoj Gori nakon pobede Milatovića

Snimci slavlja sa ulica Podgorice:

Euronews

22.47 Vešović za Euronews Srbija o rezultatima izbora

Novinar iz Podgorice Marko Vešović rekao je za Euronews Srbija da je očekivao da će Milatović biti pobednik, ali da nije mogao da pretpostavi da će pobeda biti tako ubedljiva.

"Ovo može da se okarakteriše kao debakl Đukanovića, koji je bio sedam puta predsednik vlade i dva puta predsednik, a poslednjih 30 godina neprikosnoveni vladar Crne Gore. Posle ovoga što smo videli večeras narod Crne Gore je jasno poslao poruku da više ne želi Mila Đukanovića i vlast DPS", rekao je on.

On je, komentarišući obraćanje Đukanovića nakon poraza na izborima, rekao da bi bilo za očekivati da se nakon takvog debakla povuče iz politike i podnese ostavku, ali da, kao što se vidi, on to uporno odbija. Rekao je i da "veruje da će se Đukanović pojaviti kao kandidat za premijera, odnosno da će voditi listu DPS za parlamentarne izbore".

Detaljnije pogledajte u video prilogu:

Euronews

22.38 Milatović u prvom obraćanju nakon pobede: Ovo je noć koju smo čekali 30 godina i pobeda svih nas

"Neka nam je sa srećom pobeda pomirene Crne Gore, jer je ovo doista pobeda pomirene Crne Gore i pobeda svih nas. Večeras je Crna Gora napravila odlučan korak napred, rekla presudno 'zbogom' prevaziđenom režimu Đukanovića i napravila korak napred ka bogatijoj, pravednijoj, ravnopravnijoj, lepšoj i evropskoj Crnoj Gori, i neka nam je sa srećom", rekao je u prvom obraćanju novi predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je dodao da će biti predsednik svih građana Crne Gore.

"Vidite i večeras ovde kakva je ovo sila zajedničke Crne Gore, i upravo je ovo Crna Gora svih nas, svih građana Crne Gore koji su čekali ovu pobedu. Zato je ona ovako velika i zato je ovako istorijska. Mi smo večeras sa svim građanima i građankama Crne Gore rekli presudno 'zbogom' kriminalu i koripciji, i povezivanju kriminala i korupcije sa politikom u Crnoj Gori - nikad više", dodao je Milatović.

Euronews

22.36 Bečić, Abazović i Mandić u izbornom štabu uz Milatovića

U izbornom štabu Pokreta "Evropa sad" uz pobednika predsedničkih izbora Jakova Milatovića, nalaze se i lider Demokratskog fronta Andrija Mandić, lider Demokrata Aleksa Bečič i lider URA Dritan Abazović.

Među okupljenima je i bivši premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, u čijoj vladi su bili i Milatović i njegov saradnik Milojko Spajić, sa kojim je zajedno i osnovao pokret "Evropa sad".

22.35 CeMI na 100 odsto obrađenog uzorka: Milatović osvojio 60 odsto glasova, Đukanović 40 odsto

Prema preliminarnim rezultatima CeMI na 100 odsto obrađenog uzorka, Jakov Milatović osvojio je 60 odsto glasova, dok je Đukanović osvojio 40 odsto.

22.19 Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbija iz Crne Gore

Euronews

22.10 Đukanović čestitao Milatoviću pobedu: Crna Gora je izabrala, poštujem

Lider DPS Milo Đukanović čestitao je večeras pobedu na izborima svom protivkandidatu Jakovu Milatoviću.

"Završeni su predsednički izbori, Crna Gora je izabrala. Ja taj izbor poštujem. Čestitam Jakovu Milatoviću na poverenju koje je dobio, želim mu da bude uspešan predsednik, jer to može značiti da će i Crna Gora biti uspešna država i da će se kretati ka svom cilju", rekao je Đukanović.

On je rekao i da je važno da Crna Gora posle 11. juna dobije vladu koja će biti u stanju da je odgovorno vodi putem do evropskog cilja.

"Nekada na izborima pobeđujete, pobeđivali smo jako dugo, nekada izgubite... ponavljam, i u ovom izbornom procesu mislim da smo pokazali apsolutnu odgovornost prema Crnoj Gori, i siguran sam da ćemo to nastaviti da radimo u narednom periodu", rekao je on.

Euronews

21.58 Kako se rezultati izbora prate na društvenim mrežama

Euronews

21.47 CeMI na 98 odsto obrađenog uzorka: Milatoviću 60 odsto, Đukanoviću 40 odsto glasova

Prema preliminarnim rezultatima CeMI na 98 odsto obrađenog uzroka, Jakov Milatović osvojio je 60 odsto glasova, dok je Đukanović osvojio 40 odsto.

21.45 Dodik i Cvijanović čestitali pobedu Milatoviću

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i sprski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović čestitali su večeras kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

"Nadam se da će Crnu Goru voditi putem napretka i prosperiteta i da ćemo u duhu dobrosusedskih odnosa uspešno sarađivati na korist građana i Crne Gore i Republike Srpske", napisao je Dodik na svom Tviter profilu.

Cvijanović je Milatoviću uputila "najsrdačnije čestitke povodom pobede na predsjedničkim izborima" i poželela mu da uspešno obavlja "odgovorne dužnosti koje su Vam poverili građani Crne Gore", prenosi Srna.

21.43 Bečić: Borba za bolju budućnost se nastavlja

Lider Demokrata Aleksa Bečić, koji je u drugom krugu podržao Milatovića, poručio je da je "diktator pobeđen".

"Diktator je pobeđen, ali borba za bolju budućnost Crne Gore se nastavlja samo sa ljudima koji žrtvu znaju ceniti, a slobodu slaviti", poručio je lider Demokrata Aleksa Bečić nakon preliminarnih projekcija rezultata po kojima je Jakov Milatović novi predsednik Crne Gore.

21.40 Abazović: Milatović prvi evropski predsednik u istoriji Crne Gore, radićemo zajedno

Crnogorski premijer Dritan Abazović čestitao je večeras kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću na izboru za, kako je naglasio, prvog evropskog predsednika u istoriji Crne Gore.

"Čestitam Milatoviću izbor za prvog evropskog predsednika u istoriji Crne Gore. Misija je završena", napisao je Abazović na Telegramu.

On je ocenio da je pred Crnom Gorom svetla budućnost, prenose podgoričke Vijesti.

"Radićemo zajedno za evropsku, građansku i ekološku Crnu Goru", poručio je Abazović.

Euronews/Stefan Goranović

 

21.38 Pogledajte prve fotografije slavlja u Crnoj Gori nakon pobede Jakova Milatovića

21.32 Pokret Evropa sad proglasio pobedu Milatovića, iz štaba DPS tišina

Pokret "Evropa sad" proglasio je je poobedu Jakova Milatovića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori.

"Režim je propao, Đukanović je izgubio, demokratski i evropski, Crna Gora je rekla svoje. Jakov Milatović je pobednik, Jakov Milatović je novi predsednik Crne Gore", rekao je Andrej Milović, član predsedništva Pokreta Evropa sad na kratkoj konferenciji iz štaba pokreta čiji je Milatović jedan od lidera.

S druge strane, iz štaba DPS MIla Đukanovića nema nikakvih obraćanja za sada, a ne zna se ni kada bi Đukanović mogao da izadje pred novinare.

Tanjug

21.29 Predsednik DIK: Izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora 69,3 odsto

Predsednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša saopštio je da je do 20 sati u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori na birališta izašlo 69,3 odsto glasača.

21.23 CeMI na 95 odsto obrađenog uzorka

Prema preliminarnim rezultatima CeMI na 95 odsto obrađenog uzorka, Jakov Milatović osvojio je 60,1 odsto glasova, dok je Đukanović osvojio 39,9 odsto.

21.18 Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbija iz Crne Gore

Euronews

21.14 Slavlje ispred štaba "Evropa sad" uz vatromet i poruku "Milo ode", nema informacija kada će se Đukanović obratiti

Scene slavlja mogu se videti ispred štaba Pokreta Evropa sad, čiji kandidat Jakov Milatović je, prema projekcijama rezultata, pobedio na predsedničkim izborima u Crnoj Gori protiv Mila Đukanovića. Građani Podgorice i Nikšića slave, ispred prostorija PES takođe, odakle se ori "Milo, ode". S druge strane, u štabu Đukanovića u staroj zgradi vlade su samo novinarske ekipe, a prisutno je svega desetak ljudi. Nema informacija kada bi se Đukanović mogao obratiti novinarima.

Euronews

21.11 Pogledajte preliminarne rezultate po gradovima


21.00 CeMI na 90 odsto uzorka: Milatoviću 60,1 odsto, Đukanoviću 39,9 odsto glasova

Prema preliminarnim rezultatima CeMI, na 90 odsto obrađenog uzroka, Jakov Milatović osvojio je 60,1 odsto glasova, dok je Đukanović osvojio 39,9 odsto.

Iz CeMI-ja su rekli da je ovo bilo poslednje njihovo obraćanje večeras i čestitali su, kako su rekli, novom predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću.

20.51 Pokret Evropa sad: Milatoviću više od 60 odsto glasova, ubedljivo vodi u Podgorici 

Iz pokreta Evropa sad saopštili su da je na osnovu obraćenih oko 40 odsto glasova, njihov kandidat Jakov Milatović osvojio oko 60 odsto glasova. Kako je saopšteno, očekuje se dvotrećinska većina na severu u Pljevljima, Beranama, Kolašinu, Mojkovcu, Žabljaku.

Kako je navedeno, Milatović ubedljivo vodi i u Podgorici na osnovu trenutnih trendova, a prednosi ima i u južnoj regiji.

"Očekuje se ubedljiva dvotrećinska većina za Milatovića u sledećim gradovima severne regije: Pljevljima, Beranama, Kolašinu, Andrijevici, Plužinama, Mojkovcu i Žabljaku. Kada je u pitanju centralna regija, Milatović ubedljivo vodi u Podgorici, gde s eočekuje duplo više glasova za Milatovića nego za Đukanovića, zatim u Nikšiću, Danilovgradu i Zeti, rečeno je iz štaba Evrope sad. U južnoj regiji, dodaje se, Milatović vodi u Herceg Novom, Kotoru, Budvi i Tivtu", rekao je Boris Pejović, član Predsedništva Pokreta "Evropa sad".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"U Bijelom polju, Baru i Šavniku, odlučiće mala razlika, dok Đukanović ima prednost u Plavu, Gusinju, Rožajama, Petnjici, Tuzima i na Cetinju", istakao je Pejović.

"Kada budu pristizali rezultati sa većih biračkih mesta, očekujemo da će se dodatno uvećavati prednost kandidata Evrope sad", dodao je Pejović.

Naredna konferencija očekuje se oko 22 sata.

20.43 Prednost Milatovića značajna i na 71,3 odsto uzorka

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 71,3 odsto obrađenog uzroka, Jakov Milatović osvojio je 60 odsto glasova, dok je Đukanović osvojio 40 odsto.

20.40 CeMI ne očekuje velike promene u rezultatu

Prema preliminarnim rezultatima CeMI, na osnovu 66,2 odsto obrađenog uzroka, Jakov Milatović osvojio je 60,2 odsto glasova, dok je Đukanović osvojio 39,8 odsto.

Iz CeMI-ja su rekali da je sad već reč o stabilnom uzorku i da ne očekuju veće promene u rezultatu.

"Verujemo da nam ovo daje potpuno osnovu da možemo reći da je ovaj uzorak indikator da se sami rezultati neće u značajnom menjati", rekla je Ana Nenezić iz CeMI na 62,7 odsto obrađenog uzorka.

20.32 Milatović na 60,5, Đukanović 39,5

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 54,8 odsto obrađenog uzroka, Jakov Milatović osvojio je 60,5 odsto glasova, dok je Đukanović osvojio 39,5 odsto.

20.25 Preliminarni rezultati: Milatović u prednosti sa 60,1 odsto

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 36,7 odsto obrađenog uzroka, Jakov Milatović osvojio je 60,1 odsto glasova, dok je Đukanović osvojio 39,9 odsto

20.20 Predsednik DIK: Konvencionalni izborni dan bez većih problema

Bio je ovo "konvencionalni izborni dan bez većih problema", ocenio je predsednik DIK Nikola Mugoša za CDT. 

"Možemo da kažemo da je tehnički aspekt u organizaciji izbora prošao kako treba" naglasio je Mugoša i dodao da je bilo sitnih nepravilnosti koje u krajnjem slučaju nisu mogle uticati na ishod, i da su listići bili poništeni u tim slučajevima.

20.15 Pogledajte Euronews Kocku o izbornom danu u Crnoj Gori

Euronews

20.10 CDT: Finalni odziv 70,7 odsto birača

Prema prvim projekcijama izlaznosti koje je objavio CDT, u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori je glasalo 70,7 odsto upisanih u birački spisak, odnosno oko 383.300 birača.

20.00 Zatvorena skoro sva biračka mesta, sledi brojanje glasova

Zatvorena su skoro biračka mesta u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori. Biralište u bjelopoljskom selu Kanje, gdje je glasanje bilo nakratko prekinuto, biće otvoreno do 21 sat, rekli su iz CDT-a. Ovo biračko mesto, međutim, neće uticati na rezultate izbora.

Ono što sledi je brojanje glasova, a projekcije rezultata bismo mogli da vidimo već u narednih sat vremena, prema informacijama nevladinih organizacija koje prate izbore.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

19.15 CDT: Do 19 sati glasalo 67,1 odsto birača

Prema podacima CDT, do 19 sati glasalo je 67,1 odsto birača odnosno oko 363.600 njih. U prvom krugu je u istom periodu glasalo 60,1 odsto birača, na parlamentarnim izborima 2020. godine 74,2 odsto, a na predsedničkim izborima 2018. je do 19 sati na birališta izašlo 59,3 odsto glasača.

18.55 Bolji odziv do 18 sati nego u prvom krugu, pokazuju podaci CDT

U drugom krugu je do 18 sati bio za 6,1 odsto bolji odziv glasača u odnosu na prvi krug izbora odžan pre dve sedmice, pokazuju podaci CDT.

18.15 CDT: Do 18 sati glasalo 62,7 odsto birača

U drugom krugu crnogorskih predsedničkih izbora do 18 sati na biračka mesta izašlo je 62,7 odsto onih koji su upisani u birački spisak, odnosno oko 339.900 njih, pokazuju podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

18.05 Izborni dan protiče uglavnom mirno, nema većih incidenata

Iz crnogorske policije naveli su da izborni dan protiče mirno, dok pojedine NVO ukazuju da postoje sporadične nepravilnosti, ali da one ne mogu uticati na regularnost izbornog procesa, izveštava reporter Euronews Srbije iz Crne Gore.

17.30 CeMI: Veća izlaznost na biračka mesta do 17 sati sada, nego u prvom krugu

Podaci CeMI pokazuju i da je danas na biračka mesta do 17 sati izašlo više glasača u poređenju sa prvim krugom predsedničkih izbora. U istom periodu je na predsedničkim izborima 2018. godine glasalo 49,5 upisanih u birački spisak, a na parlamentarnim izborima 2020. godine 68,4 odsto.

17.17 CeMI: Do 17 sati glasalo 58,7 odsto birača

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) objavio je da je izlaznost na crnogorska birališta do 17 sati bila 58,7 odsto. Kako je navedeno, u južnoj regiji do 17 sati glasalo je 52,4 odsto upisanih birača, centralnoj 62,8 odsto i u severnoj regiji 57,6 odsto.

16.50 Ispitivanje agencije DAMAR: Petina birača odlučuje za koga će glasati u nedelji pred izbore

Agencija za ispitivanje javnog mnjenja, DAMAR, sprovela je nakon prvog kruga predsedničkih izbora anketu koja je dala nekoliko zanimljivih pokazatelja kada je u pitanju ponašanje birača u Crnoj Gori, a rezultate je za CDT predstavio Vuk Čađenović iz Damara.

Prema rezultatima, 71 odsto ispitanih izjavilo je kako su odlučili za koga će glasati davno pre izbora, ali je 19,8 odsto njih odlučilo za koga će glasati nedelju dana pred prvi krug izbora. Uz to, 6,4 odsto birača je donelo odluku jedan ili dva dana pre izbora, a 2,7 odsto na sam dan izbora.

Čađenović je naveo da ovi rezultati pokazuju kako bi kandidati trebalo da intenziviraju kampanju u poslednjih nedelju dana pred izbore.

Još nekoliko podataka predstavila je agencija DAMAR na osnovu ispitivanja između dva kruga - 81 odsto ispitanika navelo je da nije bilo u dilemi za koga će glasati, da 55,6 odsto njih je reklo da ne smatra kako je politička kampanja uticala na njihovu odluku.

Što se tiče onih koji uopšte nisu glasali, 31,6 je reklo da je razlog za to što su "razočarani u sve političare jer se samo bore za vlast".

Tanjug/AP/Risto Božović

 

16.20 Bešić: Pobeda na ovim izborima značajna zbog parlamentarnih

Ovi izbori značajni su za građane Crne Gore zbog toga što se bira prvi čovek države na direktnim izborima, ali i zato što, u najvećem broju slučajeva, partija ili grupa stranaka koje predstavlja pobednik na predsedničkim izborima, dobijaju značajnu podršku i na parlamentarnim, rekao je za Euronews Srbija profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić.

"Time i predsednik ima mnogo veće ingerencije jer ima direktnu sponu sa vladom, u odnosu na sada kada postoji kohabitacija", naglasio je Bešić. 

Predsednički izbori u Crnoj Gori su u dobrom delom javnosti percipirani kao svojevrsna "uvertira" za parlamentarne koji slede za svega dva meseca, pa su analitičari upravo taj aspekt i naglašavali još u danima uoči prvog kruga izbora.

Euronews

16.03 DIK: Do 15 sati glasalo 48,97 odsto birača

Prema podacima Državne izborne komisije (DIK) dobijenim od opštinskih komisija, do 15 sati u Crnoj Gori je na predsedničkim izborima glasalo 48,97 odsto, odnosno 265.488 birača, saopštio je predsednik DIK Nikola Mugoša, prenosi crnogorski javni servis.

On je ranije napomenuo da blage razlike sa podacima koje objavljuju NVO mogu biti posledica eventualne razlike u tome kada je koja organizacija započela sa skupljanjem podataka o izlaznosti.

15.37 Bitka za glasove dijaspore 

Uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori bitka se vodila za svaki glas. Trka je usmerena na "rezervoare" glasova, a ključna reč postala je - dijaspora. Tako su se u finišu kampanje smenjivali pozivi i apeli Crnogorcima koji žive u inostranstvu da dođu u zemlju i glasaju, optužbe da se sprečavaju da iskoriste svoje biračko pravo i zahtevi da se procesuiraju pretnje dijaspori. Opširnije u posebnom tekstu

15.16 Do 15 časova glasala polovina upisanih birača

Iz CDT-a je saopšteno da je do 15 sati izlaznost 49,8 odsto, što je oko 270.300 birača. U prvom krugu je do 15 časova izlaznost bila 45,4 odsto.

CeMI procenjuje da je izlaznost do 15 časova 50,2 odsto. 

14.15 Putem pisma glasa oko 12.000 birača

CDT je saopštio da je oko 12.000 građana, odnosno 2,2 odsto, podnelo zahtev za glasanje putem pisma. Navode da je u prvom krugu takav zahtev podnelo 9.839 birača ili 1,81 odsto.

14.00 Lideri političkih stranaka na biralištima

Predsednik Vlade Dritan Abazović glasao je u Ulcinju. Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić glasao je u podgoričkom naselju Zabjelo, saopšteno je iz ove stranke. Svoje biračko pravo iskoristio je i jedan od lidera Demorkatskog fronta, Andrija Mandić, koji je glasao u OŠ "Branko Božović" u Podgorici.

13.20 CeMI: Odziv birača do 13 časova 39 odsto

Prema podacima CeMI do 13 časova pravo glasa iskoristilo je 39 odsto birača, što je za 3,5 pdsto više izašlih nego u prvom krugu.

13.10 Napad nožem ispred biračkog mesta, policija navodi da događaj nije povezan sa izbornim procesom

Ispred biračkog mesta broj 17 u centru Podgorice, došlo je do incidenta u kome je jedna osoba povređena nožem, saopštio je CDT.

Iz Uprave policije su saopštili da događaj nije povezan sa izbornim procesom, već je riječ o ranijem sukobu između članova porodice. Glasanje je nastavljeno nakon kraćeg prekida.  

12.25 CDT: Do 12 sati glasalo 31,1 odsto birača 

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju CDT do 12 časova na birališta širom zemlje izašlo je 31,1 odsto birača, što je za 2,1 odsto više u odnosu na prvi krug.

12.15 Đukanović glasao u Podgorici 

Aktuelni predsednik države i lider DPS-a i kandidat te partije na izborima Milo Đukanović glasao je u Osnovnoj školi "Savo Pejanović" u Podgorici.

11.30 CDT i CeMi objavili podatke o izlaznosti do 11 sati

Prema podacima CDT do 11 sati je glasalo 21.6 odsto ili oko 117.300 birača. CDT podseća da je prema njihovim podacima u prvom krugu izlaznost do ovog perioda bila za jedan odsto manja ili 20,6 odsto.

Odziv birača do 11 sati prema podacima CeMI je 21,4 odsto što je za 1,3 odsto više u odnosu na prvi krug izbora 

11.00 Mitropolit Joanikije glasao na Cetinju

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije glasao je jutros na predsedničkim izborima u Crnoj Gori na biračkom mestu u Biblioteci i čitaonici "Njegoš" na Cetinju.

10.59 DIK: Do 9 sati izlaznost 6,2 odsto; Zašto se ti podaci razliku od onih koje objavljuju NVO?

Prema podacima Državne izborne komisije, do 9 sati glasalo je 6,2 odsto ili 33.551 birača u Crnoj Gori, saopštio je predsednik DIK-a Nikola Mugoša.

Dodao je i da blage razlike u odnosu na podatke koje objavljuju NVO mogu biti posledica toga što su opštinske izborne komisije počele prikupljanje podataka o izlaznosti nešto pre 9 sati, prenose Vijesti.

Euronews/Stefan Goranović

 

10.23 CeMI: Birač nasranuo na članove odbora u Podgorici i otvorio kutiju

CeMI je saopštio da je na jednom biračkom mestu u Podgorici birač koristio telefon fotografišući glasački listić.

"Nakon upozorenja Biračkog odbora, birač je nasrnuo na članove BO i otvorio glasačku kutiju. Policija je izašla na biračko mesto", saopšteno je iz CeMI-ja. 

10.07 Milatović zaboravio ličnu kartu: "To vam je kad menjate odelo"

Predsednički kandidat Jakov Milatović je zaboravio ličnu kartu, što je primetio prilikom dolaska na glasačko mesto u Podgorici, javlja reporter Euronews Srbija. On je zbog toga morao da se vrati. "To vam je kad menjate odelo u poslednji čas", rekao je Milatović pre nego što je ušao na biračko mesto.

Milatović glasao je na biračkom mestu u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

09.21 CDT i CeMI objavili podatke o izlaznosti do devet časova

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do devet sati glasalo je 6,8 odsto upisanih birača ili oko 36.750. U prvom krugu je izlaznost do devet časova bila sedam odsto. 

Prema podacima CeMI-ja do devet sati glasalo je 6,6 odsto upisanih birača.

08.46 Računica za drugi krug: Na čiju podršku računaju kandidati?

Još otkako su objavljeni prvi rezultati 19. marta obojica kandidata su imala optimistične i uverljive govore u kojima su naveli da se nadaju pobedi u drugom krugu. Iako je bio u zaostatku od nekoliko procenata, Milatoviću je "snažan vetar u leđa" bila nedvosmislena podrška trećeplasiranog, lidera Demokratskog fronta, Andrije Mandića i četvoroplasiranog, lidera Demokrata, Alekse Bečića, kao i sadašnjeg premijera tehničke vlade i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića.

Mandić i Bečić uzeli su u prvom krugu ukupno oko 30 odsto glasova, pa bi mobilizacija tih glasača Milatoviću nesumnjivo donela značajnu prednost. I Bečić i Mandić nisu štedeli na podršci, pa su svoje birače pozvali da glasaju sa Milatovića čak i preko bilborda. Nasuprot njima, Đukanoviću je podršku dala jedino predsednička kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Ipak, Đukanovića ne treba otpisivati i potcenjivati, smatraju analitičari. Na ishod drugog kruga izbora moglo bi da utiče više faktora, pa tako i izlaznost. Takođe, lider DPS računa na one koji nisu učestvovali u prvom krugu, a recept za svoj uspeh vidi i u glasovima manjina, ali i dijaspore. Opširnije u posebnoj analizi

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

08.30 CDT: Izlaznost do 8 sati 2,9 odsto

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do osam sati glasalo je 2,9 odsto upisanih birača ili oko 15.480 birača. To je ista uzlaznost kao u prvom krugu izbora 19. marta.

07.30 Rezultati prvog kruga izbora

Prvi krug predsedničkih izbora održan je 19. marta uz učešće sedam kandidata, ali niko nije osvojio potrebnu većinu glasova (više od 50 odsto). Prema privremenim rezultatima Državne izborne komisije (DIK), Đukanović je osvojio 35,37 odsto glasova (ili 119.673 glasa), a Milatović 28,92 (97.858).

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić dobio je 19,32 odsto glasova (65.386), lider Demokrata Aleksa Bečić 11,1 odsto (37.562), poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković 3,15 (10.669), predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović 1,38 (4.652), dok je nezavisni kandidat Jovan Radulović osvojio 0,76 odsto glasova (2.574).

Prema podacima DIK-a, izlaznost u prvom krugu bila je 64 odsto.

07.00 Otvorena biračka mesta

Biračka mesta za drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori otvorena su jutros u sedam sati. Crnogorski mediji prenose da za sada nema problema u izbornom procesu i da su biračka mesta otvorena na vreme.

Pravo glasa u drugom krugu izbora za predsednika Crne Gore ima isti broj birača upisan u birački spisak, koji je zaključen 8. marta uoči prvog izbornog kruga - 542.154 građana.

Drugi krug predsedničkih izbora održava se prvi put od 1997. godine, kada je protivkandidat Đukanoviću bio Momir Bulatović.

Komentari (1)

Šumadija

02.04.2023 09:52

Treba Milo otići u penziji, vreme mu je. Ali za 3 stvari mu se divim: Cepanje od Srbije, brži uspeh od Srbije u pridruživanju EU i ulazak njegove zemlje u NATO snaga. Za ovo svaka mu čast. Srbija zaostaje za Crnom Gorom zato što mi još uvek slušamo Putina i prokletu Rusiju.

Evropa