Region

Đukanović: Crna Gora je izabrala i ja to poštujem, čestitam Milatoviću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/04/2023

-

22:12

Đukanović: Crna Gora je izabrala i ja to poštujem, čestitam Milatoviću
Euronews/Nevena Petrović - Copyright Euronews/Nevena Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Lider Demokratske partije socijalista i još uvek aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je večeras pobedu lideru Evropa sad Jakovu Milatoviću u drugom krugu predsedničkih izbora.

"Završeni su predsednički izbori, Crna Gora je izabrala. Ja taj izbor poštujem. Čestitam Jakovu Milatoviču na poverenju koje je dobio, želim mu da bude uspešan predsednik, jer to može značiti da će i Crna Gora biti uspešna država i da će se kretati ak svom cilju", rekao je Đukanović.

Kako je rekao, ovo je prilika da se pre svega zahvali svim građanima Crne Gore koji su masovnim učešćem na izborima doprineli da  Crna Gor aima još jedan izborni proces koji doprinosi međunarodnom ugledu Crne Gore i njenim građanima.

"Želim i da se zahvalim svim građanima koji su meni dali poverenje. Zaista svaki taj glas cenim, kao i u prethodnih 30 godina", dodao je.

Takođe, istakao je da je ponosan na ogromnu podršku koju je dobio u onim sredinama u kojima većinu čine pripadnici manjinskih naroda, jer to, kako je rekao, potpuno daje satisfakciju njegovim kontinuiranim zalaganjima za građansku Crnu Goru i multietničko društvo koje će se zasnivati na temeljima evropskih vrednosti.

"Svakako, želim i da se posebno zahvalim ljudima koji su neštedimice došli u Crnu Goru da bi bili akteri ovog izbornog procesa, sa regionalnih i širih adresa, želeći da na taj način pošalju poruku Crnoj Gori da treba da ostane istrajna u izgradnji građanskog društva multietničke demokratije", rekao je on.

Đukanović je istakao da je sada jako važno da Crna Gora napravi i sledeći izbor, to je onaj koji je zakazan za 11. jun, to su parlamentarni izbori.

"Mislim da sve ovo što se događa ovih dana, uključujući i današnji, pokazuje da Crna Gora nažalost nema vladu, da ima zalutale institucije koje ni u ovom izbornom procesu nisu bile na visini zadatka. Ne želim ni reč da kažem na tu temu - ja sam čestitao rezultate, ali su se institucije nažalost i u ovom izbornom procesu pokazale jako slabim, i jako je vaćno da Crna Gora posle 11. juna dobije vladu koja će biti u stanju da je odgovorno vodi putem do evropskog cilja", istakao je Đukanović.

Kako je rekao, ove izbore je "mogao da posmatra sa tribina i svedočiti im iz ugodnije pozicije".

"Nisam to želeo, nije to bilo na nivou moje odgovornosti prema Crnoj Gori. Mene je u ove izbore uvela odgovornost u Crnoj Gori i potreba da zajedno sa ljudima koji slede politiku koju ja personifikujem u dugom periodu, zaštitimo  državnu i nacionalnu čast Crne Gore i Crnogoraca, i mislim da smo to uradili. Mislim da smo to uradili sve ove godine, mislim da smo to uradili i danas. Nekada na izborima pobeđujete, pobeđivali smo jako dugo, nekada izgubite... ponavljam, i u ovom izbornom procesu mislim da smo pokazali apsolutnu odgovornost prema Crnoj Gori, i siguran sam da ćemo to nastaviti da radimo u narednom periodu.", rekao je Đukanović.

"Hvala svima vama na strpljenju da sačekate obraćanje, hvala na pažnji koju ste poklanjali i koju poklanjate i dalje svakoj mojoj političkoj aktivnosti. Ja sam predsednik Crne Gore do 21. maja, i trudiću se da i u završnici mandata svoje poslove obavim na najbolji mogući način. Kao što sam i kazao, bez obzira što je moj pogled na ovu ponudu koju je Crna Gora izabrala bio mnogo kritičniji nego većine građana Crne Gore, ja prihvatam ovakav sud demokratske javnosti Crne Gore, i želim Crnoj Gori sve najbolje, i želim novom predsedniku da bude dostojan poverenja koje je zadobio, i da  bude uspešan i da doprinese daljem demokratskom i ekonomskom prosperitetu naše države", istakao je Đukanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa