Region

Formirano 49 predmeta zbog zloupotreba u predizbornoj kampanji u Crnoj Gori, saslušan jedan predsednički kandidat

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2023

-

15:39

Formirano 49 predmeta zbog zloupotreba u predizbornoj kampanji u Crnoj Gori, saslušan jedan predsednički kandidat
Formirano 49 predmeta zbog zloupotreba u predizbornoj kampanji u Crnoj Gori, saslušan jedan predsednički kandidat - Copyright Prinstscreen YouTube/ MONDO Crna Gora

veličina teksta

Aa Aa

U podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu formirano je 49 predmeta povodom falsifikovanja potpisa građana i zloupotrebe u predizbornoj kampanji, a u jednom od njih saslušan je i predsednički kandidat Jovan Radulović Jodžir.

"Obaveštavam vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, povodom falsifikovanja potpisa građana i zloupotrebe u predizbornoj kampanji, za predsedničke izbore 2023. godine, formirano 49 predmeta. U jednom predmetu je sprovedena radnja saslušanja predsedničkog kandidata J.R. u svojstvu građanina. Svi navedeni predmeti su u fazi istrage", rekao je za podgoričke Vijesti rukovodilac ODT Duško Milanović.

Samo nekoliko dana uoči prvog kruga izbora, iz policije je rečeno da po prijavama proveravaju potpise podrške predsedničkim kandidatima Raduloviću, Draginji Vuksanović Stanković (SDP) i Goranu Daniloviću (Ujedinjena).

Više građana tada je javno osporilo da su podržali kandidaturu Radulovića, navodeći da su njihovi potpisi falsifikovani. 

Nekoliko prijava je stiglo i za Danilovića i Vuksanović Stanković.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici ranije je saopšteno da je zbog falsifikovanja potpisa podrške bilo kom od predsedničkih kandidata, podnelo 38 osoba, kao i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u ime 54 građanina.

Problem falsifikovanja potpisa, koji godinama opterećuje izborne cikluse, aktuelizovan je ponovo nakon što je Državna izborna komisija (DIK) početkom marta, pred prvi krug predsedničkih izbora, kreirala aplikaciju preko koje građani mogu da provere da li su podržali nečiju kandidaturu, nakon čega su usledile brojne žalbe za falsifikovanje i zloupotrebu ličnih podatka, podseća podgorički dnevnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa