Region

Pročitana optužnica protiv braće Mamić i drugih, terete se za izvlačenje novca iz FK Dinamo

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2023

-

17:38

Pročitana optužnica protiv braće Mamić i drugih, terete se za izvlačenje novca iz FK Dinamo
Pročitana optužnica protiv braće Mamić i drugih, terete se za izvlačenje novca iz FK Dinamo - Copyright EPA/Szilard Koszticsak, EPA/ANTONIO BAT

veličina teksta

Aa Aa

Svi okrivljeni koje Uskok (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) tereti za izvlačenje novca iz FK Dinama u tzv. predmetu Dinamo 2 danas su na osječkom Županijskom sudu negirali krivicu za krivična dela iz optužnice, a suđenje će biti nastavljeno 2. maja.

Okrivljenima Zdravku i Zoranu Mamiću, koji su u bekstvu u BiH, sudi se u odsutnosti, a nakon dvosatnog čitanja optužnice, okrivljeni Damir Vrbanović, Mario Mamić, Sandro Stipančić, Igor Krota i Niki Artur Vuksan izjavili su da se ne smatraju krivim.

Uskok je predložio da se u nastavku rasprave pročitaju iskazi svedoka i finansijskog veštaka, pregleda dokazna dokumentacija o krivičnim delima za koja se tereti Zdravko Mamić iz 1. tačke optužnice te da se neposredno ispitaju svedoci za koje ne postoji saglasnost stranaka o čitanju njihovih iskaza.

Odbrana se nije saglasila s čitanjem iskaza svedoka i veštaka te je zatražila da se dokumentacija na raspravi ne pregleda, već da se pročita i da se pre nastavka rasprave odluči o zahtevu okrivljenog Marija Mamića o izdvajanju nekih dokaza kao nezakonitih.

Sudsko veće odbilo je predlog obrane Damira Vrbanovića za odlučivanje o njegovom prigovoru na promenu mesne nadležnosti u tom predmetu, ali je prihvatilo predlog odbrane Marija Mamića, pa će o predlogu za izdvajanje nekih dokaza kao nezakonitih odlučivati na idućoj raspravi zakazanoj za 2. maja.

Advokat Marija Mamića Nikola Mandić rekao je novinarima da je odbrana zahtev za izdvajanje nezakonitih dokaza dostavila u odgovoru na optužnicu 2017. godine, ali još nije dobila odgovor iako je Vrhovni sud svojim rešenjem zaključio da taj predlog nije usmeren odugovlačenju postupka te da postoji verovatnoća njegovog uspeha.

Suđenje je počelo početkom marta 2021. 

Mandić podseća kako je ovaj postupak u aprilu 2016. godine iz Zagreba premešten u Osijek zbog saznanja koja su ukazivala da suđenje na zagrebačkom Županijskog sudu, zbog odnosa nekih okrivljenih s pojedinim sudijama, ne bi moglo biti nepristrano.

"Od 2015. godine isti Županijski sud, bez da je iko tražio delegaciju, provodi sve radnje u istrazi za ovaj predmet. Ako su postojali razlozi za delegaciju predmeta, to se trebalo napraviti već kod pokretanja istrage, a ne provoditi istragu u Zagrebu, a onda samo za potrebe rasprave spis prebacivati u Osijek. U našem zahtevu problematizuje se celi tok istrage koji je proveden pred zagrebačkim Županijskim sudom", rekao je Mandić, prenela je Hina.

Uskok tereti Zdravka Mamića da je od decembra 2004. do decembra 2015. ostale okrivljene organizovao u zločinačko udruženje i da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih firmi iz Velike Britanije, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna. 

Tužilaštvo tereti okrivljene da su novac delili između sebe i koristili za svoje potrebe te navodi da je FK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od 7.35 miliona evra, odnosno 55.8 miliona kuna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa