Region

Ponovo odložen nastavak suđenja braći Mamić

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2023

-

14:42

Ponovo odložen nastavak suđenja braći Mamić
Ponovo odložen nastavak suđenja braći Mamić - Copyright EPA/Szilard Koszticsak, EPA/ANTONIO BAT

veličina teksta

Aa Aa

Zbog zahteva odbrane za upućivanje predmeta na drugi nadležni sud ponovno će biti odložen nastavak drugog suđenja braći Zdravku i Zoranu Mamić i ostalima koje Uskok, pred osječkim Županijskim sudom, tereti za izvlačenje novca iz Fudbalskog kluba Dinamo.

Odbrana je Visokom krivičnom sudu uputila zahtev za prebacivanjem predmeta na drugi nadležni Županijski sud, a dok se ne donese odluka nema ni uslova za nastavak glavne rasprave, rekli su iz Suda, prenela je Hina.

Ročišta za glavnu raspravu bila su zakazana za 6. i 7. februar, a nastavak je odložen i u januaru jer je novoimenovani advokat Zdravka Mamića Filip Glavaš (sin bivšeg saborskog zastupnika i osnivača HDS SB-a Branimira Glavaša) zatražio odlaganje da bi se, kako je naveo, upoznao sa predmetom i pripremio odbranu.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz FK Dinamo, koje je na osječkom sudu započelo početkom marta 2021. godine, do sada je održana samo jedna glavna rasprava na kojoj je okrivljenima pročitana optužnica.

Braći Mamić će biti suđeno u odsustvu, jer su obojica izbegavajući pravdu utočište našli u Bosni i Hercegovini, čije državljanstvo takođe imaju.

Zoran Mamić pobegao je u BiH nakon što je polovinom marta 2021. Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu s prvog suđenja, završenog u junu 2018. kojom je osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine i osam meseci.

S obzirom na to da je od 2018. u begu u BiH i prvookrivljeni Zdravko Mamić obojici će se, nakon što je BiH odbila da ih izruči Hrvatskoj, suditi u odsustvu.

Uz Zdravka i Zorana Mamića optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota kao i menadžer Niki Arthur Vuksan.

U optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od 2004. do 2015. ostale okrivljene organizovao u zločinačko udruženje i da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više firmi iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je plaćao Dinamo, klub oštetili za više od 144 miliiona kuna (jedan evro vredi oko 7,5 kuna).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa