Region

Izmenjena odluka koja je sprečavala izručenje: Braći Mamić u Hrvatskoj određen istražni pritvor u odsustvu

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

23/06/2021

-

12:18

Izmenjena odluka koja je sprečavala izručenje: Braći Mamić u Hrvatskoj određen istražni pritvor u odsustvu
Izmenjena odluka koja je sprečavala izručenje: Braći Mamić u Hrvatskoj određen istražni pritvor u odsustvu - Copyright EPA/Szilard Koszticsak, EPA/ANTONIO BAT

veličina teksta

Aa Aa

Braći Mamić, Zdravku i Zoranu, u Hrvatskoj je određen istražni zatvor, najnovija je odluka sudije Krešimira Devčića.

“U skladu sa uputstvom vanraspravnog veća sam doneo rešenje kojim sam odredio istražni zatvor protiv Zdravka i Zorana Mamića”, rekao je Devčić za hrvatski portal Index.

Kad rešenje postane pravosnažno, a Devčić smatra da je to za očekivati, onda se može tražiti izručenje braće Mamić od pravosuđa BiH.

“Radi se o krivičnom delu davanja mita, iz oblasti korupcije, za koje je potpisan bilateralni sporazum s BiH i za koja BiH može izručiti vlastite državljane. To bi mogla i trebalo bi biti pozitivna promena, ali nikad se ne zna šta će se dogoditi”, kaže Devčić.

Dodao je da bi "ovo moglo značiti radikalnu promenu, ali videćemo kako će se stvari razvijati”.

Braća Mamić su u Hrvatskoj osuđeni na kazne zatvora od 6,5 godina za Zdravka i više od četiri godine za Zorana. Obojica se nalaze u BiH čije državaljnstvo takođe imaju.

BiH prvosuđe ranije je odbilo da izruči Zdravka Mamića Hrvatskoj rukovodeći se sporazumom dveju država prema kojem BiH ne izručuje svoje državljane drugim državama.

Određivanje istražnog zatvora protiv braće Mamić nužan je preduslov za raspisivanje nove poternice i traženje izručenja u skladu sa odredbama sporazuma između Hrvatske i BiH iz 2014.

Komentari (0)

Evropa