Region

Đukanović: Nema pomirenja sa fašizmom, propagatori te ideje i u strukturama vlasti

Komentari

Autor: Vijesti

13/07/2021

-

22:30

Đukanović: Nema pomirenja sa fašizmom, propagatori te ideje i u strukturama vlasti
Đukanović: Nema pomirenja sa fašizmom, propagatori te ideje i u strukturama vlasti - Copyright Tanjug/SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

veličina teksta

Aa Aa

Trinaestojulski ustanak je crnogorski bedem protiv prekrajanja istorije i putokaz za evropsku budućnost, kazao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je na centralnoj proslavi Dana državnosti i 80 godina od dana ustanka i početka borbe protiv fašizma, održanoj u Virpazaru, kazao da su uzaludni pokušaji revizije istorije u Crnoj Gori, kojima se želi ideja crnogorske nezavisnosti predstaviti kao nepopularna među Crnogorcima.

"I da se Trinaestojulski ustanak interpretira kao čin spontanog organizovanja naroda, a ne organizovana akcija crnogorskih komunista", rekao je Đukanović.

Dodao je da luča 13. jula mora da obasja i novo vreme, vreme izazova, kada, kako je naveo, u Evropi i svetu i kod nas, nažalost, diže glavu kleronacionalizam, ksenofobija, fašizam u novom obliku.

"Pod krinkom priče o pomirenju seju se laži, izjednačavaju se heroji i zločinci, negiraju se zločini počinjeni tobože u ime svoje nacije ili vere, pokušava se zatreti istinska ideja slobode i antifašizma", rekao je Đukanović.

 

 

Kako je naveo, oni koji izjednačavaju anticrnogorske kolaboracionističke pokrete i antifašističku oružanu borbu partizana, i pokušavaju da povuku liniju moralne jednakosti između fašizma i antifašizma - ključni su propagatori ideje neofašizma.

"Takvih danas, nažalost, ima i u strukturama vlasti u Crnoj Gori", kazao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, to se ne sme dozvoliti.

"Nema pomirenja s tim idejama. Crna Gora zna da ceni svoju prošlost i zna da je njena budućnost evropska. Zato ćemo uvek biti odlučno protiv novih oblika imperijalnih projekata i novog fašizma", poručio je Đukanović.

On je kazao da je 80 godina već istorijska distanca u kojoj su vreme i događaji prosejali mnoge vrednosti, doneli najveći progres u istoriji čovečanstva, ali vratili na scenu i mnoge retrogradne ideje.

"Trinaestojulski ustanak ostaje trajan simbol nepokornosti, naš bedem protiv prekrajanja novije istorije, pouzdan svetionik sloge, slobodarstva i antifašizma crnogorskog naroda, i putokaz za evropsku budućnost".

Đukanović je kazao da se Crna Gora mora boriti i izboriti za svoje mesto u Evropi.

"I kvalitetan život naših ljudi u maloj, ali nezavisnoj, stabilnoj, građanskoj Crnoj Gori. I hoćemo. Srećan nam praznik. Nek' je večna Crna Gora", poručio je Đukanović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa