Region

Ni posle uviđaja nije poznat uzrok pada aviona u Hrvatskoj, zna se samo da je izgoreo

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2023

-

20:23

Ni posle uviđaja nije poznat uzrok pada aviona u Hrvatskoj, zna se samo da je izgoreo
Gašenje požara - Copyright Tanjug/HINA/Mario Strmotić

veličina teksta

Aa Aa

Uviđaj je danas završen na planinskom lancu Mala Kapela u Lici, gde je pao holandski sportski avion u kojem je, kako se pretpostavlja, bilo dvoje putnika i pilot, ali se i dalje ne zna zašto je letelica pala niti kako je tu završila.  

Za utvrđivanje indetiteta stradalih biće potrebna  DNK analiza, rekao je glavni inspektor za vazduholovstvo Danko Petrin i istakao da vizuelno nije moguće utvrditi ni tačan broj žrtava. 
On je dodao da su svi putnici poginuli u padu aviona u subotu i da je na licu mesta pronađena izgorela olupina. 

"Možemo pretpostaviti ko su putnici, ali ne možemo reći sa stopostotnom sigurnošću. Crna kutija ne postoji na ovako malim avionima", rekao je Petrin.

On je odbacio kao nagađanje tvrdnje da je uzrok pada aviona loše vreme i istakao da avion nije ostao bez goriva, već je došlo do požara zbog goriva. 

Zamenica karlovačkog županijskog tužioca Irena Golubić Rajković rekla je da je avion poleteo u 11.21 časova iz Maribora i da je, na osnovu rezultata uviđaja i do sada prikupljenih saznanja, utvrđeno da je pao oko 12.30 časova u šumskoj oblasti na području vrha Mali Makovnik, prenosi hrvatski Index.

Ona je dodala da se pretostavlja da su uz pilota u avionu bila još dva putnika, ali da je županijsko tužilaštvo, zbog toga što su tela potpuno izgorela, zatražilo obdukciju, dodaje Hina. 

"Na mestu događaja avion je zatečen u potpuno izgorelom stanju", rekla je ona.

Ona je dodala da po površini na kojoj su pronađeni delovi aviona ne može reći da se raspršio, ali nije želela da govori o detaljima zapisnika uviđaja. 

Komandir vatrogasne službe iz Ogulina Mladen Žilić rekao je da je lokacija bila jako nepristupačna i da će olupina verovatno biti izvučena iz pomoć helikoptera. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa