Region

Pismo koje je uzburkalo predizbornu kampanju u Crnoj Gori: Čiji je južnokorejski kralj kriptovaluta

Komentari

Autor: Ivana Vlajović

08/06/2023

-

18:01

Pismo koje je uzburkalo predizbornu kampanju u Crnoj Gori: Čiji je južnokorejski kralj kriptovaluta
Hapšenje - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Pismo uhapšenog južnokorejskog kralja kriptovaluta Do Kvona upućeno na adrese tri zvaničnika Crne Gore uzburkalo je političku scenu u toj zemlji samo nekoliko dana pred parlamnetarne izbore. Iako crnogorski zvaničnici nisu upoznali javnost sa sadržajem pisma, obelodanjeno je da se u njemu spominju navodne veze Do Kvona i lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića, koji predvodi listu Pokreta "Evropa sad" na parlamentarnim izborima. Sve ovo, smatraju upućeni, imaće političke implikacije, ali koliku će eventualnu štetu akteri afere pretrpeti, kako kažu, teško je precizirati.

Afera Do Kvon obelodanjena je u ponedeljak, samo šest dana pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori, na kojima, prema istraživanjima javnog mnjenja, izborna lista PES koju predvodi Milojko Spajić, ima najveću podršku građana od 29,1 odsto. 

Do Kvon, poznat kao kralj kriptovaluta, uhapšen je 23. marta u Crnoj Gori zbog posedovanja falsifikovanih putnih isprava, a njegovo izručenje, zbog optužbi za prevare teške desetine milijardi dolara na tržištu kriptovaluta, traže i Južna Koreja i SAD.

Više od dva meseca od hapšenja, a samo nekoliko dana nakon što je podgorički Osnovni sud prihvatio jemstvo od 400.000 evra, da se Do Kvon brani sa slobode, objavljeno je da se on pismom, u kome spominje predsednika Pokreta Evropa sad Milojka Spajića, obratio premijeru Dritanu Abazoviću, ministru pravde Marku Kovaču i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Usledile su optužbe čelnika političkih partija da je Do Kvon plaćao izbornu kampanju Pokreta "Evropa sad" za prošlogodišnje lokalne, aprilske predsedničke, kao i parlamentarne izbore koji će biti održani u nedelju, 11. juna, a iz PES-a su poručili da je afera naručena iz Vlade.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je zamenik predsenika Pokreta "Evropa sad" pozvao je sve političke aktere da ulože dodatni napor u cilju mirnog završetka izbornog procesa. On je na društvenoj mreži Tviter poručio da očekuje da nadležne institucije rade nepristrasno, doprinoseći stabilnosti zemlje i očuvanju pravnog poretka i da se pravda može postići jedino kroz nezavisno delovanje pravosuđa.

"Promene koje su se desile u Crnoj Gori imaju za cilj vraćanje poverenja građana u institucije, posebno u izborni i pravosudni sistem, i na tom putu, svaka zloupotreba institucija u izbornoj kampanji predstavlja ozbiljan rizik da se ponište postignuti rezultati", poručio je predsednik

Pismo deo predizborne kampanje?

Pismo je bilo i razlog hitne sednice Veća za nacionalnu bezbednost Crne Gore, nakon koje su članovi tog tela poručili da od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) očekuju da razjasni u kakvom su poslovnom odnosu bili Spajić i Do Kvon. Tužilaštvo se, međutim, još nije oglašavalo o tome.

Da bi najbolje bi bilo da konačnu reč da Specijalno državno tužilaštvo i da ispita da li je tu bilo nekih krivičnih dela i ko su odgovorni za neke eventualne zloupotrebe, stav je i Marka Vešovića, novinara iz Crne Gore.

"Bilo bi za očekivati da se dobije neka ekspresna reakcija tužilaštva imajući u vidu značaj teme i interes javnosti i potrebu da se cela situacija potpuno jasno rasvetli. Međutim u ovom trenutku možemo samo da nagađamo, nemamo nekih jasnijih informacija o celoj stvari", kaže on.

Vešović za Euronews Srbija kaže i da je afera Do Kvon izazvala veliku pažnju javnosti u Crnoj Gori zato što je zvanično potvrđeno da pismo postoji. 

"Vlada i druge institucije nisu objavile sadržaj pisma, tako da možemo samo da nagađamo šta u njemu piše i kakav je sadržaj. Svakako ima političke implikacije, ali koliko može da naprvi štetu političkim akterima i konkretno Pokretu Evropa sad to je u ovom trenutku jako teško reći", navodi on.

Predsednik Centra za monitoring i istraživenje (CEMI) i profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici Zlatko Vujović za Euronews Srbija smatra da je više da je pismo deo predizborne kampanje vladajućih partija u Crnoj Gori protiv lidera Evropa sad. 

"Izborni proces se narušava, narušava se pre svega od predsednika vlade Dritana Abazovića i drugih političkih lidera vladajuće većine, koji pokušavaju da na svaki način, korišćenjem državnih resursa, utiču na ishod. Vidite da se pokušava tajming raznih istraga i reakcija tužilaštva i sudstva poklopiti sa predizbornom kampanjom i da se na taj način opozicione partije, bile one parlamantarne ili vanparlamentarne, suoče sa padom rejtinga ne bi li se popravio, možemo reći, očajan rejting vladajuće koalicije", kaže on. 

Podsećajući na kampanju za predsedničke izbore kada je došlo do promene kandidata PES-a za predsednika Crne Gore, Vujović je kaže da se vidi jedna koordinirana akcija, koja traje mesecima, na diskreditaciji Milojka Spajića. On smatra da je reč o pokušaju zamene lidera unutar jedne partije od strane drugih političkih partija koje, makar javno, tvrde da žele da uđu u postizbornu koaliciju sa tom partijom.

"Možemo govoriti o jednoj jasnoj zloupotrebi državnih resursa u cilju diskreditacije i eliminacije, iz njihove pozicije, ključnog protivnika, sa ciljem promene lidera PES i njegove zamene sa Jakovom Milatovićem, za koga Bečićeve Demokrate, Abazovićeva URA, ali i partije nekadašnjeg DF, smatraju da je reč o mnogo boljem izboru od Spajića".  U isto vreme smo videli pozive PES-u da uđe u koaliciju sa Demokratskom Crnom Gorom i URA-om i paralelno s tim se vodila kampanja diskreditacije njenoga lidera, što zvuči malo apsurdno. Postavlja se legitimno pitanje da li je cilj samo da se naruši rejting ili da se preuzme i sama politička partija pod kontrolu onih koji sada upravljaju bezbednosnim službama", naglašava Vujović. 

Abazović: "Niti znam ko je, niti sam ga u životu sreo, kao on (Spajić)"

Premijer Dritan Abazović je, na pitanje da li je slučaj Spajića i Do Kvona iskorišćen za predizborne svrhe i pregovore o budućoj Vladi, rekao ne može da razume predstavnike PES-a (koji tvrde da je riječ o predizbornoj ujdurmi), a pre svega Spajića, kojeg je, kako je kazao, "dobronamerno upozoravao na neke stvari".

"Niti znam ko je Južnokorejac, niti sam ga u životu sreo, kao on (Spajić), niti sam tražio da mi šalje pismo. Ali, kad nešto primim, a što ima širi karakter, moja je obaveza bila da obavestim ljude o tome... Nisam nikome ostao u politici dužan, a neću ni njima (PES-u)", poručio je on, prenele su Vijesti.

Crnogorski mediji preneli su i da je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, nakon sednice Veća, rekao da su dobili "preciznu informaciju" da je lider PES-a imao prijateljski odnos sa Do Kvonom od 2018. godine i da su imali dilemu kako da postupaju, jer je u toku predizborna kampanja.

"Kad god da je ovo bilo, imalo bi jedan politički kontekst. Naša obaveza je bila da zaštitimo državni interes. Ako imamo informaciju da se neko iz kripto-sveta, koji raspolaže milijardama, meša u izborni proces Crne Gore, moramo reagovati. Ako smo reagovali kad je u pitanju Demokratska partija socijalista (DPS), Demokratski front (DF), zašto bismo sad reagovali drugačije. Ko od vas misli da je to trebalo da prećutimo? To su operativne informacije. Ako sve ovo nije tačno, to je idealna prilika da se demantuje", naveo je Adžić.

Spajić: Spreman sam da odgovaram do kraja života ako sam išta nelegalno uradio

Pokret Evropa sad saopštio je da sa ovim postupkom u zadnjoj nedelji kampanje, Abazović, kako kažu, jasno odao da je kompletan plan već napravljen i da on lično stoji iza ove, kako ističu, prljave kampanje i progona lidera PES-a.

Milojko Spajić poručio je da je spreman da odgovara do kraja života ukoliko je bilo šta nelegalno uradio i pozvao nadležne da pokrenu postupak kad se dokaže da su pojedini lažno uzbunjivali javnost i nameštali afere.

Spajić je reka da je napad svih na PES samo odraz snage te partije.

"Napadajte lažima mi smo samo jači, a vi samo ličite na stari režim", naveo je on i dodao: 

"Pozivam tužilaštvo i sve nadležne organe da uvijek sve ispitaju, i da odgovaram i do kraja života ukoliko sam bilo šta nelegalno uradio. Istovremeno ih pozivam da pokrenu postupak kad se dokaže da su pojedini lažno uzbunjivali javnost i namještali afere ljudima", kazao je Spajić u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

PES se neće, kako je rekao, obazirati na političarenja i podmetanje lažnih afera naših nesrećnih političkih oponenata.

"Kad smo digli zarade, srušili su Vladu. Sad kad najavljujemo da dižemo i penzije i zarade i pravimo projekte – pokušavaju da nas drugi put diskvalifikuju, i da vas ubede da je pre Spajića i Evrope sad sve bilo sjajno i da smo mi glavni problem cele Crne Gore, tako da ako nas ne bude – da će opet sve biti sjajno”, kazao je Spajić.

Komentari (0)

Evropa