Region

Picula o postizbornoj kombinatorici u Crnoj Gori: Birači su rekli svoje, nije potreban "bugarski scenario"

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2023

-

11:50

Picula o postizbornoj kombinatorici u Crnoj Gori: Birači su rekli svoje, nije potreban "bugarski scenario"
Picula o postizbornoj kombinatorici u Crnoj Gori: Birači su rekli svoje, nije potreban "bugarski scenario" - Copyright EPA/IGOR KOVALENKO

veličina teksta

Aa Aa

Na izborima 11. juna birači u Crnoj Gori su rekli svoje, a sada je na političarima da ispune njihova očekivanja, poručuju poslanici Evropskog parlamenta, koji očekuju formiranje parlamenta i poručuju da zvaničnoj Podgorici nije potreban "bugarscki scenario".

"Na temelju ovih rezultata očekujemo da se formira parlament i na temelju toga vlada, koja bi trebalo da nadoknadi dvogodišnje zaostajanje u svemu onome što je obećano i najavljeno u partnerskom odnosu sa Briselom”, rekao je za TVCG hrvatski parlamentarac Tonino Picula, koji je i izvestila Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

On kaže i da ne bi voleo da se u Crnoj Gori počne dešavati "bugarski scenario da se na izbore mora ići svakih šest meseci.

"To je generacijska promena za Crnu Goru, najvažnija promena kada je reč o partijskoj sceni u zemlji. Važno je da Crna Gora to sprovede na građanski i demokratski način, jer je cela jedna generacija političara otišla, i novi set lidera i partija se pojavio na političkoj sceni i posmatraćemo kako će Crna Gora upravljati tom situcijom”, rekao je Vladimir Bilčik,  kopredsjedavajući POSP-a sa Crnom Gorom.

Bilčik navodi da stabilnost ne znači samo 41 poslanika već mnogo veću podršku.

"Moguće ustavne promene jer zemlja treba da ispuni neke fundamentalne reforme, koje do sada nije bila u mogućnosti. To treba da bude kredibilna većina, to znači da te snage treba da budu istinski proevropske, da možemo da radimo sa njima kao sa partnerima, da im verujemo, ali odluke su u rukama Crne Gore", poručio je Bilčik.

Zajednički imenitelj svim parlamentarnim strankama bi, prema ocenama poslanika iz različitih političkih partija u EP, trebalo da bude ubrzanje EU reformi, prenosi portal RTCG.

"Mislim da postoji velika većina provevropskih parija, više od 70 odsto predstavnika u Skupštini su proevroski orijentisani i vidim da za buduće razgovore kada su u pitanju imenovanja u sudstvu ustavna većina bi takođe mogla biti moguća”, navodi Tomas Vajs, poslanik u EP (Zeleni)
Poslanik EP Klemen Grošelj kaže da bi voleo da vidi koaliciju koja bi funkcionisala i stavila Crnu Goru na put ka EU.

On je naveo da Crna Gora treba da krene prema punom članstvu prema EU jer, kako navodi, nema više vremena za gubljenje.

A da EU očekuje konstituisanje novog parlamenta i formiranje vlade, koja će biti sposobna i posvećena da napreduje u reformama u vezi sa EU, u najkraćem mogućem roku, poručili su u zajedničkoj izjavi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa