Evropa

Evropska komisija: Izbori u Crnoj Gori slobodni i mirni, podstičemo dalje akcije na putu ka EU

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2023

-

11:22

Evropska komisija: Izbori u Crnoj Gori slobodni i mirni, podstičemo dalje akcije na putu ka EU
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Parlamentarni izbori koji su održani u Crnoj Gori 11. juna, prema izveštajima domaćih i međunarodnih posmatrača, bili su slobodni i mirni, saopštila je danas Evropska komisija.

"EU se raduje konstituisanju novog parlamenta i formiranju nove vlade u Crnoj Gori, koja će biti sposobna i posvećena da napreduje u reformama u vezi sa evropskim integracijama, u najkraćem mogućem roku", naveli su u zajedničkoj izjavi potpredsednik EK i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Oni su poručili da EU podstiče političke aktere u Crnoj Gori da se brzo usredsrede na izgradnju konsenzusa o prioritetnim akcijama potrebnim za unapređenje Crne Gore na njenom evropskom putu, posebno u oblasti vladavine prava.

"EU veoma ceni posvećenost Crne Gore putu ka članstvu u EU i spremna je da pojača podršku napretku, što je želja velike većine građana Crne Gore", naglašava se u saopštenju.

Kako je precizirano, zajednička izborna posmatračka misija OEBS/ODIHR, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope okarakterisala je crnogrske izbore kao konkurentne i dobro sprovedene, uprkos tome što su održani u kontekstu produžene institucionalne i ustavne krize.

U preliminarnim zaključcima međunarodne izborne posmatračke misije takođe se navodi da je izborna administracija efikasno vodila izbore, da je kampanja bila slobodna i biračima je ponuđen širok izbor, uz napomenu da je medijsko okruženje polarizovano.

Saopšteno je i da je uključivanje žena u politički proces u Crnoj Gori i dalje nisko i podrivano nedovoljnim naporima države i javnosti da se prevaziđu rodni stereotipi i neuspehom većine političkih partija da promovišu učešće žena.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa