Region

Dodik: Istupi Kavazovića liče na sve, osim na istupe religijskog poglavara

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2023

-

09:47

Dodik: Istupi Kavazovića liče na sve, osim na istupe religijskog poglavara
Dodik: Istupi Kavazovića liče na sve, osim na istupe religijskog poglavara - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

BiH je sekularna zemlja i Islamska zajednica hitno mora da se prilagodi toj činjenici, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i istakao da poslednji istup, kako je naveo, "prvog muslimana BiH" Huseina Kavazovića liči na sve osim na istup religijskog poglavara.

"Ako bi pristali da Islamska verska zajednica u BiH određuje prijatelje, neprijatelje, dobre i loše protektore, baš kao da igde postoji dobar protektorat, onda bismo pristali na ratne ideje muslimana o političkom islamu", naveo je Dodik upitan da prokomentariše jučerašnju izjavu Kavazovića da je BiH pod evropskim patronatom pretvorena u vreću za udaranje, a da u tome, kako kaže, prednjače susedi, Srbija i Hrvatska uz pomoć Rusije i Mađarske.

Dodik je podsetio da u BiH žive i pravoslavci i katolici sa svojim sveštenicima, ali nikome od njih nije palo na pamet da vodi i unutrašnju, a sad i spoljnju politiku BiH.

"Razumem da je Kavazović zainteresovan za život i napredak muslimana, ali svoju zabrinutost pokazuje na potpuno neprihvatljiv način vremenu u kojem živimo i uređenju koje je na snazi", naveo je Dodik u izjavi za Srnu.

Dok je SDA bila prva partija muslimana, rekao je Dodik, Kavazović se donekle ponašao nalik verskom lideru, a otkako je SDA u opoziciji, Kavazović je u ofanzivi, retorikom i politikom SDA.

"Sve to ne bi bilo čudno ni nakaradno da Husein Kavazović ima registrovanu političku partiju i da govori i deluje s tih pozicija. Ali, nositi verska obeležja, a aktivno se baviti politikom zaslužuje politički odgovor", poručio je Dodik.

U predbajramskom intervjuu za Glas Amerike, Husein Kavazović je rekao da je BiH pod evropskim patronatom, pretvorena u vreću za udaranje i da napadi na BiH dolaze iz susedstva, uz pomoć sila  EU.

Rekao je i da američki predsednik Džozef Bajden treba da promeni politiku prema Zapadnom Balkani, zamerio je Americi što se povukla iz BiH, prepustivši je Evropi i upozorio Vašington da napadi i destrukcije, kako tvrdi, dolaze iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Rusije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa