Region

Dodik: Ustavni sud funkcioniše bez zakona, a sa ciljem razgradnje Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2023

-

00:00

Dodik: Ustavni sud  funkcioniše bez zakona, a sa ciljem razgradnje Republike Srpske
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republici Srpskoj potrebno političko jedinstvo, ali i da nije siguran u jednoglasnu podršku narodnih poslanika na sutrašnjoj posebnoj sednici Parlamenta Srpske.

"Mislim da Republika Srpska ima dovoljno kapaciteta da donese takve odluke. Mi ćemo to doneti. Dobro bi bilo, ali nije ni tragično ako se ne postigne jedinstvo. Vidimo da u FBiH vlada histerija", rekao je Dodik za RTRS.

On je rekao da se preko Ustavnog suda BiH pokušava napraviti centralizovana BiH po želji Bošnjaka i da ova institucija funkcioniše bez zakona, a sa ciljem razgradnje Republike Srpske.

Dodik je poručio da odluke Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj neće biti primenjivane dok ne bude donesen novi zakon o ovoj "antidejtonskoj instituciji", u kojoj Srpska ne želi strane sudije.

"Ako se borimo, imamo šansu da se izborimo. Sutra ćemo odlučivati o tome. Bilo je pitanje dana kada će doći na dnevni red odbijanje sprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH koji će izbaciti trojicu stranih sudija i koji će zakonom utvrditi procedure odlučivanja", rekao je Dodik.

On je dodao da nije reč o kršenju Dejtona, kao i da Republika Srpska ne može više nazad i da je doterana do zida, na šta će, kako je naveo, adekvatno odgovoriti.

"Samo naivni mogu da misle da povlačimo ishitrene poteze. BiH će morati da se vrati u dejtonski okvir, sa malom izmenom koju ćemo morati svi da prihvatimo ili je neće biti", poručio je predsednik Republike Srpske.

U Banjaluci će sutra biti održane dve posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Na prvoj sednici će se raspravljati o Predlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj, a na drugoj će se odlučivati o vetu srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Željke Cvijanović.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahteva iz Republike Srpske da povuče spornu odluku o brisanju člana 39. pravilnika tog suda, podseća RTRS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa