Region

Ambasada Rusije: Za BiH postoje samo dijalog, kompromis, dogovor

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

09:29

Ambasada Rusije: Za BiH postoje samo dijalog, kompromis, dogovor
Wikipedia.org/Miłosz Pieńkowski - Copyright Wikipedia.org/Miłosz Pieńkowski

veličina teksta

Aa Aa

Za BiH postoji samo jedan plan "tri plus jedan"- dijalog, kompromis, dogovor, poručili su iz Ambašade Ruske Federacije u Sarajevu, nakon što je ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez pozvao visokog predstavnika Kristijana Šmita i Tužilaštvo BiH da reaguju na Zakon usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj.

Iz Ambasade Rusije naveli su da je Helezova izjava, osim lične frustracije i narativ koji nameće kolektivni Zapad, doslovno zasićen pretnjama, ultimatumima i samovoljnim sankcijama.

"Nažalost, pojedini političari u Sarajevu postali su zavisni od takve retorike, pozivajući 'Velikog brata' da obavi sve 'prljave poslove' i kazni neposlušne, koji se, kao i u nekim vremenima, proglašavaju neprijateljima naroda", saopšteno je iz Ambasade Rusije.

Iz ruske Ambasade su tako reagovali na pitanje Srne da prokomentarišu Helezovu izjavu da ima razrađen "Plan A" i "Plan B" ukoliko Tužilaštvo BiH ili Kristijan Šmit ne reaguju na usvajanje Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Istakli su i da je "obavezan preduslov odsustvo spoljnog uticaja".

NSRS usvojila je Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH nakon što je sud brisanjem jednog člana iz Pravila o radu dao sebi pravo da donosi odluke bez prisustva sudija iz Republike Srpske.

Republika Srpska zahteva donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH, čija tri člana su stranci.

Komentari (0)

Evropa