Region

Borelj i Varhelji: Delimo tugu porodica žrtava i preživelih u Srebrenici

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2023

-

19:24

Borelj i Varhelji: Delimo tugu porodica žrtava i preživelih u Srebrenici
Borelj i Varhelji: Delimo tugu porodica žrtava i preživelih u Srebrenici - Copyright AP Photo/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji poručili su danas, povodom 28. godišnjice zločina u Srebrenici, da EU deli tugu i bol porodica i prijatelja žrtava i preživelih u Srebrenici.

Oni su u zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtu EU istakli da pomirenje može da se gradi samo na istini, miru i pravdi.

"Ne može da postoji tolerancija za poricanje genocida, istorijski revizionizam i veličanje ratnih zločina", navodi se u saopštenji i ocenjuje da je pre 28. godina "napisana jedna od najmračnijih stranica evropske istorije".

Dvojica zvaničnika su istakla da svi civilni i politički lideri u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost da zajedno rade na izgradnji bolje budućnosti utemeljene na dijalogu i međusobno razumevanju, "kako bi ojačali i branili mir, i ljudsko dostojanstvo na dobrobit svih generacija".

Naglasili su da Evropa pamti svoju odgovornost i neuspeh da zaštiti, ali je naveo da će, danas "dok rat ponovo besni na evropskom kontinentu", učiniti više kako bi odbranila mir i zaštitila život.

"Evropska unija ponovo ističe svoju posvećenost suverenosti, nezavisnosti i teritorijalnoj celovitosti Bosne i Hercegovine. Kao zemlje kandidata, budućnost BiH leži u Evropskoj uniji", ističe se u saopštenju.

Komentari (0)

Evropa