Region

Cvijanović: Bećirović izbegava usvajanje Plana strukture generalskog kora

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2023

-

13:33

Cvijanović: Bećirović izbegava usvajanje Plana strukture generalskog kora
Željka Cvijanović - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da "bošnjački član Denis Bećirović, za razliku od brojnih populističkih tema koje delegira, a koje nisu u nadležnosti Predsedništva BiH, izbegava one za koje je ova institucija po zakonu zadužena, a jedna od tih je usvajanje Plana strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu BiH".

Ona podseća da je ova tema još prošlog meseca bila na dnevnom redu sednice Predsedništva BiH.

Na pitanje Srne zašto se kasni sa usvajanjem plana strukture generalskog kora, Cvijanović je objasnila da, "iako je Ministarstvo odbrane dostavilo Predsedništvu potpuno usaglašen predlog, Bećirović je na sednici tražio odgađanje izjašnjavanja zbog dodatnih konsultacija, što je ona prihvatila, ali se ubrzo ispostavilo da je reč o običnoj manipulaciji".

Cvijanović je pojasnila da je upravo Kabinet bošnjačkog člana u dva navrata proglasio konsultacije neuspešnim zbog nedolaska ministra odbrane u Savetu ministara Zukana Heleza koji je oba puta pismeno putem obavestio članove Predsedništva da je reč o usaglašenom i jedinstvenom predlogu Ministarstva odbrane.

Ukazala je da "Bećirovićeve opstrukcije predstavljaju ne samo kršenje Zakona o odbrani, na koji se često i, očigledno licemerno, poziva, već i dodatno urušavanje Oružanih snaga BiH".

Cvijanović je istakla da je "moguće da Bećiroviću smeta to što po ovom planu pozicija načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga pripada Srbinu, baš kao što mu je tokom posete Zagrebu smetalo prisustvo ambasadora iz reda srpskog naroda".

"Moguće je i da je u pozadini i tihi unutarstranački sukob Bećirovića sa ministrom odbrane (Helezom), što donekle objašnjava, ali ni u kom slučaju ne opravdava njegove opstrukcije", navela je Cvijanović.

Napomenula da su iz Komande EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu uputile dopis članovima Predsedništva, zatraživši sastanak na kojem bi trebalo da se razgovara o kašnjenju u imenovanju novog generalskog kora.

"Očigledno da je jasno svima, osim Bećiroviću, da je usvajanje novog Plana strukture generalskog kora zakonska obaveza, a ne proizvoljna kategorija ili stvar unutarstranačkog ili unutarbošnjačkog obračunavanja. Smatram da pod hitno treba prestati sa uzurpacijom ovlašćenja zajedničkih institucija i službi, kako od domaćih, tako i od stranih aktera", navela je Cvijanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa