Region

Cvijanović: Ustavni sud BiH treba da se reformiše i da odu strane sudije

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2023

-

22:22

Cvijanović: Ustavni sud BiH treba da se reformiše i da odu strane sudije
Cvijanović: Ustavni sud BiH treba da se reformiše i da odu strane sudije - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Srpska članica i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da Ustavni sud BiH treba da se reformiše, da odu strane sudije i da ih zamene domaće koji će biti ljudi od integriteta čije odluke niko neće osporavati i koji će donositi odluke na osnovu Ustava, a ne izvrtanja najvišeg pravnog akta.

Cvijanović je istakla da bi to bio pravi doprinos stabilnosti BiH, prenela je Srna.

"Niko to ne želi. Ne žele naši partneri na nivou BiH ili ne smeju od svojih stranih pomagača, to ne želi OHR koja sada ima nelegalnog i nelegitimnog visokog predstavnika, to ne želi ni EU", rekla je Cvijanović novinarima u Tesliću.

Ona je navela da EU treba da bude pokretač takvog nečega i da kaže "hajde da vidimo na koji način možemo u paketu ili blok aktivnošću da rešimo tih 14 prioriteta".

Odgovarajući na pitanje o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je izrazio zabrinutost zbog mogućeg žestokog odgovora međunarodne zajednice na situaciju u BiH, Cvijanović je rekla da je jasno da je predsednik Srbije izrazio zabrinutost.

"Jasno je da smo i mi ovde veoma zabrinuti zbog toga što se vrši nasilje nad svim onim što su i Ustav i zakoni ove države, i ono što bi trebalo da bude normalna demokratska praksa, koja je pogažena, stavljena pod noge grupe stranaca koji žele da upravljaju ovde procesima, umesto da to rade lokalne institucije, odnosno institucije na svim nivoima vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima u okviru BiH", navela je Cvijanović.

Ona je istakla da je isto tako prepoznala odlučnost institucija Republike Srpske da stvari vrate u okvire ustavnosti, redovnih procedura i pune demokratije, a to znači pune odgovornosti za procese koji se sprovode.

Cvijanović je rekla da vlasti na nivou BiH neće da reše 14 prioriteta koji su nužni za pristupanje EU zbog toga što je u okviru jednog od tih prioriteta predviđena obavezna reforma Ustavnog suda BiH i regulisanje pitanja odlaska stranih sudija.

Ona je istakla da međunarodni faktor u BiH koristi Ustavni sud kao politički instrument za politički obračun sa Republikom Srpskom u oduzimanju nadležnosti. Cvijanović je ocenila da upravo taj predlog da se reformiše Ustavni sud predstavlja preku potrebu.

RS će se i dalje svojim pravno-političkim sredstvima boriti za svoju poziciju, za svoj status, zaključila je Cvijanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa