Region

Dodikov kabinet: Obljavljivanje informacije o davanju iskaza je tužilačko-političko-medijska igrarija

Komentari

Autor: RTRS, FoNet

19/07/2023

-

23:53

Dodikov kabinet: Obljavljivanje informacije o davanju iskaza je tužilačko-političko-medijska igrarija
Dodikov kabinet: Obljavljivanje informacije o davanju iskaza je tužilačko-političko-medijska igrarija - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Iz Kabineta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika saopšteno je da je krajnje neprihvatljivo i neozbiljno da se dostavlja i objavljuje informacija da je predsednik RS dao izjavu službenicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), što, kako navode, dovoljno govori o BiH i njenim institucijama.

„Sa druge strane, jasno je da je reč o sprezi onih koji udruženo deluju protiv RS, institucija i srpskog naroda“, ocenili su iz Dodikovog kabineta, prenela je RTRS.

Dostavljanje informacije pojedinim medijima da je Dodik danas dao izjavu pripadnicima SIPA u Banjaluci, dodali su, dokaz je više da je „reč o tužilačko-političko-medijskoj igrariji, usmerenoj ka jednoj od najvažnijih institucija u svakoj normalnoj državi“.

Kako navode, objavljivanje informacije da je Dodik dao iskaz službenim osobama zaposlenim u SIPA „prekršena tajnost istrage koja je u toku po nalogu Suda i Tužilaštva BiH“, te da se tako stvara pritisak javnosti i narušava prezumpcija nevinosti.

Prethodno su pojedini mediji u BiH objavili da su policijski službenici Regionalne kancelarije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas u Banjaluci saslušali predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, u okviru predmeta u kojem je prijavljen za napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Dodik je ispitan po nalogu Tužilaštva BiH, a sve je obavljeno u njegovom kabinetu, objavio je portal Klix.ba.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet "povodom nezakonitih aktivnosti u RS koje sprovodi Dodik s ciljem razvlašćenja visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH".

Iz državnog tužilaštva ranije je saopšteno da je formiran tim od tri tužioca, koji zajedno sa SIPA i drugim bezbednosnim i policijskim agencijama preduzimaju zakonom predviđene aktivnosti. Do formiranja predmeta je došlo zbog donošenja i sprovođenje nekih zakona u Republici Srpskoj, iako ih je visoki predstavnik Kristijan Šmit poništio. 

Komentari (0)

Evropa