Region

Opozicija u Hrvatskoj tražila smene zbog afere sa gasom, Sabor odbio

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2023

-

12:27

Opozicija u Hrvatskoj tražila smene zbog afere sa gasom, Sabor odbio
Tanjug/HINA/Damir Senčar - Copyright Tanjug/HINA/Damir Senčar

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski sabor danas je većinom glasova odbio zaključke koje je predložio predsednik Republike Zoran Milanović o štrajku u pravosuđu i aferi sa gasom, nakon što je o njima dva dana trajala žustra rasprava, a prihvatio je zaključke vladajuće većine. 

Sa 77 glasova odbijen je zaključak hrvatskog predsednika Milanovića kojim bi se vlada obavezala da odmah, a najduže u roku od 15 dana, preduzme sve potrebne mere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje pravosudne vlasti u Hrvatskoj, preneo je portal Index.hr.

Odbijen je i zaključak Milanovića kojim bi se obavezala vlada da u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) u sprovođenu Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Tanjug/HINA/Damir Senčar

 

Prihvaćeni su zaključci vladajuće većine u kojima stoji da je sazivanje vanredne sednice od strane predsednika bilo nepotrebno, jer vlada preduzima sve potrebne mere za osiguranje urednog funkcionisanja pravosudne vlasti, kao i sve potrebne mere za utvrđivanje okolnosti u sprovođenju Uredbe o uklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Milanović se u potpunosti svrstao na stranu parlamentarne manjine, a svojim izjavama je u javnosti obezvredio rad poslanika u Hrvatskom saboru, instituciju parlamenta i odredbe Ustava, navodi se u zaključku vladajuće većine predvođene HDZ-om.

Sabor je većinom glasova odbio i zaključke koje je predložila celokupna opozicija, da se vlada zaduži da donese odluku kojom će državnim službenicima i nameštenicama svi dani provedeni u štrajku biti plaćeni te da u roku od tri radna dana razreši članove uprave HEP-a, članove upravnog saveta Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), upravu Hrvatskog operatora tržišta energije d.o.o (HROTE) i državnog skretara za energetiku u Ministarstvu privrede Ivu Milatića.

Tanjug/HINA/Damir Senčar

 

Opozicioni predlog da se štrajkačima isplate plate za dane u štrajku dobio je 67 glasova, a protiv je glasalo 74. 

Za razliku od glasanja po ostalim tačkama, u glasanje za ovaj prijedlog nije se uopšte uključilo troje zastupnika SDS S-a.

Odbijen je i zaključak Kluba Domovinskog pokreta kojim je traženo od vlade da u roku od 15 dana dostavi zapisnik sa sednice Kriznog tima za Plan intervencije o merama zaštite sigurnosti snabdevanja Hrvatske gasom održane krajem marta 2023. i izveštaj o razlozima povećanja cene otkupa gasa od INE sa 41 na 47 evra, u vreme smanjenja cena gasa u Evropskoj uniji.

Komentari (0)

Evropa