Region

Konsultacije kod Milatovića: Spajić uveren da ima većinu, Mandić traži da koaliciji ZBCG pripadne mesto šefa parlamenta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vijesti, Tanjug, RTCG

31/07/2023

-

18:37

Konsultacije kod Milatovića: Spajić uveren da ima većinu, Mandić traži da koaliciji ZBCG pripadne mesto šefa parlamenta
Konsultacije kod Milatovića: Spajić uveren da ima većinu, Mandić traži da koaliciji ZBCG pripadne mesto šefa parlamenta - Copyright Profimedia, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC, Tanjug/MEDIABIRO

veličina teksta

Aa Aa

Razgovorima sa predstavnicima Pokreta Evropa sad (PES), a potom i Demokratske partije socijalista (DPS) i Nove srpske demokratije (Nova) predsednik Crne Gore Jakov Milatović otpočeo je konsultacije o mandataru za sastav nove vlade.

Milatović ima rok od 30 dana da predloži mandatara za sastav nove vlade, a rekao da očekuje da će konsultacije završiti i pre predviđenog roka.

Prvi sastanak Milatović je održao sa predstavnicima PES-a koji su dobili najveću podršku na nedavno održanim parlamentarnim izborima.  

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić izjavio je nakon konsultacija u rezidenciji predsednika na Cetinju, da misli da su ubedili šefa države da imaju većinu za mandatara i za formiranje vlade, ali nije želeo da kaže ko će činiti tu većinu. 

"Podržavamo konsultacije, ovo je sjajan put prema daljoj demokratiji. Mislim da smo ubedili predsednika da imamo većinu za mandatara i za formiranje vlade", rekao je Spajić. 

Nakon Spajića, Milatović se sastao sa delegacijom Demokratske partije socijalista (DPS) koju je predvodio v.d. predsednik Danijel Živković.

Lider koalicije okupljene oko DPS-a izjavio je da je iz današnjeg razgovora sa Milatovićem zaključio da niko nije došao s potrebnim nivoom podrške da bi dobio mandat za formiranje vlade. 

"Šta god gospodin Spajić govorio, to je na bazi njegovog utiska", rekao je Živković, koji je dodao i da bez DPS-a i liste oko nje nema stabilne i evropske vlade. 

"Ko želi ponovo da eksperimentiše, nije problem. Mi ćemo biti državotvorna, kritička opozicija", rekao je Živković novinarima. 

Na pitanje je li bilo razgovora između DPS-a i PES-a o formiranju vlade, odgovorio je: 

"Da smo dobili poziv za razgovore, tih razgovora bi bilo. Ako bude poziva, bićete o tome obavešteni", prenele su podgoričke Vijesti. 

Današnje razgovore o budućem mandataru Milatović je završio sastankom sa predstavnicima Nove srpske demokratije, čiji je predsednik Andrija Mandić rekao kako očekuje da većina od 30. avgusta opet formira vladu Crne Gore. 

"Ono što sam ja preneo predsedniku Milatoviću je da mi očekujemo a će ona avgustovska većina, dakle od 30. avgusta 2020. godine pronaći snage da ponovo formira vladu, da to nama pripada da se Crna Gora i na ovim izborima kao i na tim izborima podelila oko te dve politike. Da, ta 30. avgustovska većina ima tri petine poslanika, i mogli bi da ispunimo sve one zahteve koje očekuju i oni sa strane i ono što je najbitnije za nas, mogli bi da donesemo i usvojimo zakone koji su nam neophodni za našu ekonomsku reformu i borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je Mandić novinarima. 

Istakao je da premijersko mesto ne pripada koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG) već onoj partiji koja je osvojila najviše glasova na izborima. Izjavio je da ne bi bilo dobro da Crna Gora ima vladu sa podrškom od 41 ili 43 poslanika i istakao da mesto predsednika Skupštine pripada drugoj po veličini koaliciji, a to je, rekao je, Za budućnost Crne Gore.

"Ostalo da se deli u skladu sa demokratskim principima u kojima niko ne bi pokušao da prigrabi za sebe više od onoga što mu je narod dao", rekao je Mandić, preneo je RTCG. 

Aktuelni predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritran Abazović poželeo je uspeh učesnicima pregovora o formiranju nove parlamentarne većine koja će stati iza nove Vlade Crne Gore i poručio da navija da se što pre dođe do nekog dogovora.   

"Navijam da se što pre dođe do nekog dogovora. Lično sam mislio da će to ići i malo brže jer su takve bile i najave, ali evo završi se i jul mesec.... Želim im puno uspeha", prokomentarisao je odlazeći premijer i predsednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović današnji početak konsultacija predsednika države Jakova Milatovića sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o određivanju mandatara za sastav nove Vlade. 

Očekivanja da će mandatar biti Spajić

Očekuje se da nakon tih razgovora Milatović i formalno mandat za sastav nove Vlade poveri svom stranačkom kolegi i nosiocu izborne liste Pokret Evropa sad Milojku Spajiću koji je najavio da u novu Vladu sigurno neće pozvati DPS i njegove koalicione partnere, ali ni Abazovićev GP URA. 

Milatović je ranije najavio da će konsultacije o novom mandataru otpočeti nakon konstituisanja parlamenta, ističući da očekuje da će konsultacije završiti za 15 dana, umesto 30 što je zakonski rok.

"Potreba je da što pre dobijemo stabilnu i evropsku vladu. Ja ću uraditi svoj deo posla, a mislim da bi trebalo na svim stranama političkog spektra da bude dovoljno odgovornosti i ozbiljnosti”, naveo je Milatović.

Podsetimo, parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su 11. juna, a 27. jula potvrđivanjem poslaničkih mandata konstituisana je skupština. Međutim, budući da nije stigao nijedan predlog, predsednik Skupštine nije izabran, što je bio znak parlamentarna većina nije dogovorena.

U novom sazivu Skupštine lista Pokreta Evropa sad (PES), koju je predvodio Milojko Spajić, ima najviše poslanika - 24, a koalicija Zajedno, okupljena oko Demokratske partije socijalista, na čijem čelu je bio Danijel Živković, 21 poslanika.

Prema rezultatima izbora, koaliciji Za budućnost Crne Gore pripalo je 13 poslaničkim mjesta, koaliciji Demokrata i Građanskog pokreta URA 11, a Bošnjačkoj stranci šest.

Po dva predstavnika u parlamentu imaju koalicija Socijalističke narodne partije i Demosa i Albanski forum, a po jednog Hrvatska građanska inicijativa i Albanska alijansa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa