Region

Nastavljene konsultacije o mandataru: Demokrate i BS podržali Spajića, za DNP prihvatljiva vlada većine iz avgusta 2020.

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTCG, Tanjug

01/08/2023

-

20:16

Nastavljene konsultacije o mandataru: Demokrate i BS podržali Spajića, za DNP prihvatljiva vlada većine iz avgusta 2020.
Nastavljene konsultacije o mandataru: Demokrate i BS podržali Spajića, za DNP prihvatljiva vlada većine iz avgusta 2020. - Copyright Fonet/Milica Vučković, profimedia, EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović nastavio je danas konsultacije o mandataru za sastav nove vlade. On se sastao sa predstavnicima Demokratske Crne Gore, Bošnjačke stranke i Demokratske narodne partije.

Milatović je prvo razgovarao sa liderom Demokrata Aleksom Bečićem, koji je rekao da je ta stranka dala saglasnost predsedniku Crne Gore da poveri mandat za sastav nove vlade lideru PES-a Milojku Spajiću. Dodao je da očekuje da će on u narednom periodu naći zajednički jezik sa drugim koalicionim partnerima.

Bečić je rekao da je sa Milatovićem imao sadržajan razgovor na kojem su iskazali očekivanja da u što skorijem roku Crna Gora dobije novu zakonodavnu izvršnu vlast.

"Istakli smo da Crnoj Gori ne treba ni ekspertska ni manjinska vlada već je potrebna politička vlada koja će imati podršku većine poslanika u parlamentu. Jasno je da je dobro i bolje da je ta podrška veća, ali da je najvažnije da Crna Gora izađe iz VD stanja i da dobije novu vladu", rekao je Bečić novinarima.

Tanjug/MEDIABIRO

 

Na pitanje šta je tačno ponuđeno Demokratskoj Crnoj Gori, Bečić je kazao da će to saopštiti mandatar koji vodi proces onda kada bude smatrao da je zaokružio proces i da može da izađe sa finalnim rešenjima u odnosu na sve potencijalne koalicione partnere.

"Ne želim da govorim u nečije ime, da odmažem u bilo kom procesu. Između nas nema otvorenih pitanja i mi imamo dogovor među nama, zbog toga i na bazi demokratskih principa jer su osvojili najviše mandata na izborima, dali smo saglasnost da predsednik države poveri mandat za sastav nove vlade Spajiću", naveo je Bečić, preneo je portal RTCG.

Podršku lideru PES-a pružila je i Bošnjačka stranka. 

Predsednik BS-a Ervin Ibrahimović je, nakon konsultacija sa Milatovićem, istakao da smatra da Bošnjačka stranka s pravom treba da podrži Spajića za mandatara, jer, kako je kazao, PES nije u koliziji sa onim za šta se BS svih ovih godina zalaže, a to su evropske vrednosti, vladavina prava i jednakost u državi, prenosi RTCG. 

profimedia

 

Ibrahimović je istakao da njihovi partneri mogu biti samo oni koji neguju NATO i EU.

"Bošnjačka stranka je od početka naglasila da nama mogu biti partneri oni koji neguju NATO i evropske vrednosti. Ne posmatramo odvojeno nijednu partiju, hajde da prvo dobijemo mandatara pa neka nas ubedi ili nam predloži kako treba da izgleda sastav vlade pa ćemo se oglasiti kasnije da li nam je takav koncept prihvatljiv ili ne", kazao je Ibrahimović.

Današnje konsultacije Milatović je završio razgovorom sa predstavnicima Demokratske narodne partije (DNP). 

Za predsednika DNP-a Milana Kneževića nova “vlada treba da bude formirana od većine iz avgusta 2020. i, naravno, manjinskih partija”.

"Dali smo doprinos pregovorima, posebno oko principa broj 7, da raspodela resora ide prema broju osvojenih glasova. Bili smo spremni na ustupke, ali ne i na poniženja", rekao je Knežević.

Dodao je da pravila koja važe za druge treba da važe i za koaliciju Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

"Jer oni koji su bili drugi ne treba da budu tretirani kao poslednji. Ako primenimo princip 7, mesto premijera pripada PES-u, a mesto predsednika Skupštine ZBCG", rekao je Knežević novinarima nakon konsultacija sa Milatovićem.

Euronews Srbija

 

Knežević smatra da lider PES-a Milojko Spajić treba ponovo da aktivira razgovore kako bi se došlo do optimalnog rešenja.

"Spajić ima varijantu da ima manjinsku podršku DPS ili neke druge partije, mi nismo spremni da damo manjinsku podršku. Spajić ima 31 poslanika i fali im deset do minimalne parlamentarne većine, a smatramo da je potrebna većina od 49", rekao je Knežević.

Nastavak konsultacija u sredu

U rezidenciji predsednika na Cetinju Milatoviću sutra predstoje razgovori sa predstavnicima Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata, Socijalističke narodne partije i Hrvatske građanske inicijative.

Konsultacije o mandataru za sastav nove vlade, Milatović je počeo juče razgovarima sa liderom PES-a Milojkom Spajićem, liderom DPS-a Danijelom Živkovićem i liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem.

Spajić je izjavio da misli da je uspeo da uveri predsednika Crne Gore da imaju većinu za formiranje 44. Vlade Crne Gore.

Kada predsednik Milatović dodeli mandat za sastav nove vlade, počinje da teče rok od 30 dana za njeno formiranje.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su 11. juna, a 27. jula potvrđivanjem poslaničkih mandata konstituisana je skupština. Međutim, budući da nije stigao nijedan predlog, predsednik Skupštine nije izabran, što je bio znak parlamentarna većina nije dogovorena.

U novom sazivu Skupštine lista Pokreta Evropa sad (PES), koju je predvodio Milojko Spajić, ima najviše poslanika - 24, a koalicija Zajedno, okupljena oko Demokratske partije socijalista, na čijem čelu je bio Danijel Živković, 21 poslanika.

Prema rezultatima izbora, koaliciji Za budućnost Crne Gore pripalo je 13 poslaničkim mjesta, koaliciji Demokrata i Građanskog pokreta URA 11, a Bošnjačkoj stranci šest.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa