Region

Načelna podrška Spajiću od SNP-a i SD-a, HGI neće u izvršnu vlast uz ZBCG, a URA čeka sledeću vladu

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

19:42

Načelna podrška Spajiću od SNP-a i SD-a, HGI neće u izvršnu vlast uz ZBCG, a URA čeka sledeću vladu
Načelna podrška Spajiću od SNP-a i SD-a, HGI neće u izvršnu vlast uz ZBCG, a URA čeka sledeću vladu - Copyright YT/Televizija Nikšić, Tanjug/Sava Radovanović, KPCG, Twitter/@JakovMilatovic, FoNet/Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović danas je, u okviru konsultacija oko izbora mandatara,  razgovarao sa predstavnicima Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata, liste SNP-DEMOS i Hrvatske građanske inicijative.

Lider URE Dritan Abazović, koji je i aktuelni premijer u tehničkoj vladi, nakon sastanka je rekao da novu vladu treba formirati što pre, kao i da oni sebe vide u 45. vladi..

"Mi sebe vidimo u 45. vladi, što se pre formira 44. vlada, to će pre biti 45. vlada", rekao je on.

Istakao je da GP Ura svima želi puno sreće. 

"Mi se kao što vidite ponašamo krajnje odgovorno i fer, želimo svima puno sreće ali ne možemo da završimo posao za druge. Nametnuli su se kao supermeni, sada baš i nije tako i sad im je neko drugi kriv. Našu podršku ne mogu da imaju oni koji sa nama ne razgovaraju", kazao je Abazović. 

SNP i SD nečelno podržali Spajića

Predsednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović poručio je da je logično da Milojko Spajić bude mandatar, budući da je Pokret Evropa sad osvojio najviše mandata, ali da to ne znači da će on ili bilo ko drugi imati blanko podršku SD-a.

Istakao je da Spajić u Socijaldemokratama može imati kvalitetnog sagovornika ako istinski bude na stanovištu da je Crnoj Gori potrebna suštinska, proevropska, NATO i vlada sa karakterom prijatelja međunarodnoj zajednici.

"Ako želi vladu koja je formirana pošto-poto i koja bi bila posvađana sa EU, onda je to put u nestabilnost i ne vidimo razlog ni za razgovorima na temu oko buduće vlade. Nismo spremni da zarad fotelja pogazimo principe za koje se zalažemo", kazao je Šehović nakon sastanka sa predsednikom Crne Gore.

I Socijalistička narodna partija dala je načelnu podršku kandidatu Pokreta Evropa sad, ali je lider SNP-a Vladimir Joković istakao da to ne znači blanko podršku i da im nije prihvatljiva vlada koja će imati podršku 41 poslanika.

"Svesni smo kakav su rezultat pokazali izbori i u načelu prihvatamo da Evropa sad može da dobije mandatara. Nismo doveli do kraja razgovore sa eventualnim mandatarom Spajićem i ono što smo istakli da nikako ne bismo voleli, niti bismo bili deo vlade koju bi sačinjavao 41 poslanik. 43 je nešto što za nas nije poželjno, već želimo da to bude i više od 49, da Vlada bude inkluzivna, kako bi mogla da ostvari sve ono što prethodne dve nisu", kazao je Joković.

Na konsultacijama u ime SNP i Demosa, koji su u koaliciji nastupili na prethodnim izborima, razgovarali su Joković, Dragoslav Šćekić i Miodrag Lekić.

Nakon sastanka sa predsednikom države na Cetinju, lider Hrvatske građanske inicijative HGI Adrijan Vuksanović rekao je da ta stranka neće pristati da bude dio izvršne vlasti, ukoliko koalicija "Za budućnost Crne Gore" bude u Vladi, prenosi RTCG.

"HGI se vodi određenim principima i vrednostima, pa nismo spremni da stavimo moratorijum na određene kategorije. Potpuno je legitimno da imamo različita mišljenja i to je deo političkog pluralizma. Ali, shodno našim politikama, politika ZBCG nije komplementarna. Tako da ukoliko oni budu u Vladi, mi nećemo pristati da budemo deo izvršne vlasti", rekao je Vuksanović. 

Dodao je takođe da lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću treba dati priliku da formira Vladu.

 

 

Milatović se u okviru konsultacija juče sastao sa predstavnicima Demokratske Crne Gore, Bošnjačke stranke i Demokratske narodne partije, dok je u ponedeljak razgovarao sa liderom PES-a, DPS-a i Nove srpske demokratije.

Kako je saopšteno iz službe za informisanje predsednika Crne Gore, Milatović će, zbog ranije preuzetih obaveza, konsultacije oko izbora mandatara nastaviti u ponedeljak.

U ponedeljak bi trebalo da razgovara sa predstavnicima Force, Demokratske unije Albanaca i CIVIS-a, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa