Region

Džinovske morske kornjače napadaju kupače u Hrvatskoj: "Rana je odmah prokrvarila i pomodrela"

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2023

-

12:36

Džinovske morske kornjače napadaju kupače u Hrvatskoj: "Rana je odmah prokrvarila i pomodrela"
Zelena morska kornjača - Copyright Tanjug/AP/Courtesy Celeste Forcier/Mississippi Aquarium

veličina teksta

Aa Aa

Morska kornjača nedavno je napala ženu i muškarca na Čiovo u Hrvatskoj, a žena koju je ugrizla kornjača, Anita Dadić, ispričala je da u trenutku nije znala šta ju je snašlo, već je samo osetila veliki bol.

"Bol je bila kao da vas neko ogromnim klještima uhvati, zarije vam to u kožu i stiska, dok je ćerka plakala i vikala ‘neću da mi mama umre'", ispričala je Anita Dadić za Dnevnik hrvatske Nove TV. 

Kako je ispričala, kupala se nekoliko metara od plaže, a onda je usledio napad od kojeg je, srećom, spasao suprug.

"Ja sam samo osetila kako me nešto zgrabilo. Vrištala sam iz petnih žila i dozivala muža, ‘Ante‘. Okrenula sam se i ugledala to nešto ogromno smeđe", ispričala je Anita.

Njen suprug Ante kaže da uopšte nije razmišljao šta se zbiva, već se bacio i to nešto odgurnuo.

"Tek kad sam odgurivao vidio sam po peraji da je to kornjača, od 80 do 100 centimetara sigurno”, rekao je Ante Dadić.

Dadić je ispričao kako je kornjača njegovu suprugu ugrizla iznad leđa, kao i da je rana odmah prokrvarila i pomodrela. 

"Ako se osetila ugroženom, ne znate šta od nje možete da očekujete"

Muškarac koji je takođe imao blizak susret sa ogromnom morskom kornjačom, Trogiranin M.M.(32), na letovanje je došao sa devojkom i bebom od šest meseci, koga je kornjača napala na plaži u Slatinama, piše danas splitska Slobodna Dalmacija.

"Zaplivali smo s malenom, krenuli lagano u dubinu, a kako ja stalno ronim na tom delu ispod malene sam je odmah uočio. Šta da vam kažem, susret oči u oči s kornjačom od 50-ak kilograma. Upućeni kažu da je, s obzirom na toliki broj kilograma poprilično stara. Reč je o ženki, a ja pretpostavljam da je tu negđe položila svoja jaja. Otuda i njena agresivnost", ispričao je M.M.

Bebi je to bilo prvo kupanje, a kad je uočio kornjaču brzo ju je maknuo iz mora i dao majci.

"Zamislite samo da mi je malu ugrizla, pa ne bi to sebi mogao oprostiti. Brzo sam devojci rekao da s malenom beži, što je ona i uradila, a onda se kornjača dohvatila mene. Sve se to događalo na nekih šest do sedam metara dubine", rekao je on.

Dodaje i da je kornjačina glava bila velika kao dve ljudske, a ona cela prekrivena kamenicama.

"Na kratko sam izašao iz mora, da proverim uznemirenu devojku i bebu i onda se ponovno vratio u more, na mesto ‘susreta‘. Ponovno je krenula za mnom, uspeo sam da je snimim, s obzirom na to da mi niko nije verovao", kazao je M. M., prenosi hrvatski portal 24sata.

Srećom kornjača ga nije ugrizla i povredila, kao u gorepomenutom slučaju. 

Kornjače inače ne napadaju ljude, ali ako se osetila ugroženom zbog položenih jaja, nikad ne znate šta od nje možete da očekujete, zaključuje M.M. 

Komentari (0)

Evropa