Region

Razmatra se izmeštanje 150 kuća u slovenačkoj opštini Braslovče nakon poplava

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2023

-

19:19

Razmatra se izmeštanje 150 kuća u slovenačkoj opštini Braslovče nakon poplava
Razmatra se izmeštanje 150 kuća u slovenačkoj opštini Braslovče nakon poplava - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Državni zvaničnici i stručnjaci razmatraju mogućnost izmeštanja 150 kuća na levoj i desnoj obali Savinje u opštini Braslovče, nakon što je tamo nedavno poplavljeno više od 250 objekata. 

Na njihovom mestu treba da se izgrade rezervoari za zadržavanje kako bi se poboljšala bezbednost od poplava, rekao je za agenciju STA gradonačelnik Tomaž Žohar. 

"Tražimo optimalna rešenja kako bismo pomogli svima onima koji su ostali bez krova nad glavom i socijalno i finansijski. Drugo, želimo da preduzmemo mere koje dugoročno doprinose bezbednosti od poplava u celom slivu reke Savinje, od Solčave do Laškog, da se to više nikada ne ponovi", rekao je Žohar. 

Optimalna rešenja se traže u saradnji sa stručnjacima, Ministarstvom prirodnih resursa i prostornog planiranja, Agencijom za vode i hidrolozima, dodao je on.

Žohar je istakao da je lokacija na kojoj se sada nalazi 150 kuća prostor gde se reka nekada izlivala. 

"Slovenija je napravila grešku što je u prošlosti urbanizovala područja koja su bila poplavna područja. Želimo da to ispravimo. Želimo i da pomognemo svima koji su ostali bez krova nad glavom", naglasio je on. 

Dva naselja u mestu Letuš, gde trenutno ima 150 kuća, biće izmeštena na drugo područje u opštini koje je bezbedno od zemljotresa i poplava, rekao je on. 

Žohar je za STA rekao da nova lokacija još nije potvrđena, ali da bi odluka trebalo da bude poznata u naredna dva meseca.

Cilj je da se nove kuće sagrade na novoj lokaciji u roku od dve godine, rekao je on i dodao da su preliminarne procene pokazale da je najmanje 90 odsto stanovnika bilo za ovo rešenje, jer su njihovi domovi od 1990. četiri puta poplavljeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa