Region

Mandić i Knežević poručili: Koalicija "Za budućnost Crne Gore" prihvata ponudu Spajića

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2023

-

15:26

Mandić i Knežević poručili: Koalicija "Za budućnost Crne Gore" prihvata ponudu Spajića
Mandić i Knežević poručili: Koalicija "Za budućnost Crne Gore" prihvata ponudu Spajića - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” prihvata ponudu pokreta "Evropa sad" za formiranje vlade, pristaje na mnogo manje, ali želi da zaustavi povratak DPS-a jer jasno prepoznaje šta se dešava ovih dana, rekao je danas jedan od lidera ZBCG Andrija Mandić.

"Imali smo nekoliko sastanaka sa mandatarom, važan dogovor je bio da ponudu učini javnom kako bismo mogli da se izjasnimo na stranačkim organima da li je odbacujemo ili ne. Pošto su neke kolege često govorile “to i nama nudi”, mi smo tražili da ponuda bude javna da ne bi ispalo da smo nešto oteli od nekog", kazao je Mandić na konferenciji za novinare, prenosi RTCG.

Dodao je da su umesto javne ponude dobili saopštenje da su nešto odbili.

"Tek nakon ove javne polemike mi smo saznali za ovu ponudu. Konsultovali smo stranačke organe i prihvatili ponudu. Ponuda je nama prihvatljiva ne zbog toga što smo mi slabi, nego da sprečimo DPS da preuzme vladu", rekao je predsednik Nove srpske demokratije.

Ponovio je da prihvataju ono što je mandatar danas saopštio medijima.

"U kontekstu naše velike borbe, spremni smo da narednih dana sednemo za sto i odbranimo narodnu volju. Imamo vremena, još 75 dana da sve dogovorimo", dodao je.

Lider pokreta "ZBCG" Milan Knežević je rekao da je poslednji sastanak sa Spajićem bio u subotu veče i da su se tu "čvrsto dogovorili" da im mandatar u nedelju pošalje pisanu ponudu, nakon čega bi sazvali sednicu stranačkih organa.

"S obzirom na to da je ostalo 75 dana, ja sam konsultovao stranačke organe i dobio sam mandat da vodim pregovore. Nama je ponuda prihvatljiva... Ako mu je zaista stalo da ima stabilnu većinu od 56 poslanika, Spajić nema nikakav izgovor, jer smo prihvatili svih 10 principa", naveo je on.

Knežević je rekao da ih ucenjuju i pokušavaju da ih "eliminišu" oni koji su prethodnih decenija bili "deo logistike Mila Đukanovića".

"Pozivam Jakova Milatovića da se odredi prema ovom bitnom pitanju, jer je i dalje jedan od kolidera PES-a, da li ostaje pri onome što je rekao da je potrebna strateška saradnja sa ZBCG, a ne sa satelitima Mila Đukanovića. Mi ponudu prihvatamo iako je na našu štetu, a sad da vidimo šta će Spajić i Milatović da odgovore", zaključio je.

Pokret Evropa sad je ranije danas saopštio da je na sastancima ponuđeno da ZBCG-u pripadne: funkcija potpredsednika Vlade, ministarstvo prosvete, ministarstvo turizma, ministarstvo sporta i mladih, potpredsednik Skupštine iz parlamentarne većine, potpredsednik Skupštine iz reda žena, 40 odsto mesta u upravnim odborima javnih preduzeća koja se dele politički i 40 odsto ambasadorskih mesta od onih koja se dele politički, podsećaju Vijesti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa