Region

Spajićeva alhemija za kabinet bez ZBCG: Simbolika podrške 44 poslanika ipak nedovoljna za sastavljanje 44. vlade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/08/2023

-

21:00

Spajićeva alhemija za kabinet bez ZBCG: Simbolika podrške 44 poslanika ipak nedovoljna za sastavljanje 44. vlade
Spajićeva alhemija za kabinet bez ZBCG: Simbolika podrške 44 poslanika ipak nedovoljna za sastavljanje 44. vlade - Copyright Wikipedia.org/Dulajle

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Milojko Spajić poručio da će 44. vladu Crne Gore formirati bez koalicije Za budućnost Crne Gore i da za nju očekuje podršku 44 poslanika, nova vlada sve je upitnija. Podrška crnogorskom mandataru počela je da se osipa, a pojedini partneri sa izborne liste Pokreta Evropa sad, ali i iz samog PES-a, saopštili da je za njih vlada bez ZBGC neprihvatljiva. Analitičari ocenjuju da postoji kombinatorika po kojoj bi Spajić mogao da formira Vladu, ali da, ukoliko do toga i dođe, ona teško može biti stabilna.

Posle sednice Glavnog odbora Pokreta Evropa sad u subotu mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Milojko Spajić, saopštio je da imaju skupštinsku većinu za formiranje Vlade. On je rekao i da koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) definitivno neće biti deo novog kabineta

Obrazlažući svoju odluku Spajić je rekao da su odbili pet ponuda, pa prihvatili odjednom, te da ne može da veruje u iskrenost ZBCG. Usledila je i oštra reakcija sa druge strane, a jedan od lidera ZBCG Andrija Mandić istakao je da ovaj postupak pokazuje da mandatar pokušava da po svaku cenu istisne ZBCG iz vlade. 

AP/Darko Vojinović

 

Spajić je rekao da za svoj predlog vlade očekuje podršku 44 poslanika i to iz većine koja ga je podržala za mandatara - Demokrate, Socijalistička narodna partija, BS, Hrvatska građanska inicijativa, Ujedinjena Crna Gora, CIVIS, PES i albanske partije, uključujući i Demokratsku uniju Albanaca koja je bila na listi Demokrtske partije socijalista.

Ipak, ubrzo se ispostavilo da očekivanu podršku za vladu bez ZBCG neće tako lako dobiti, kako među partnerima tako ni u redovima svoje stranke. 

Nekoliko partija i poslanika već je javno reklo da se ne slaže sa Spajićevim predlogom, pa je upitno i da li mandatar može doći do minimalne skupštinske većine od 41 poslanika. Analitičari ocenjuju da i ukoliko dođe do formiranja vlade ona neće biti stabilna. 

Nekoliko partija sa liste PES-a već najavilo da neće podržati vladu

Iz Ujedinjene Crne Gore, koja je na izborima u junu nastupila na listi Spajićevog Pokreta Evropa sad i ima jednog poslanika, saopštili su da ta partija neće deo skupštinske većine od 44 mandata, koja treba da podrži buduću crnogorsku vladu.

Lider Ujedinjene Goran Danilović rekao je da je ta stranka podržala Spajića za mandatara, ali i jasno i javno tražila ubedljivu većinu za buduću vladu. 

"Među prvima smo rekli da je 49 mandata podrške mera sigurnog uspeha i za mandatara i za Vladu, ali i za parlament. Bili smo spremni da učestvujemo u kreiranju i skromnije većine pod uslovom da neko, iz političkog hira i trgovine, javno odbije učešće u Vladi", naveo je Danilović.

I iz Alternative Crna Gora, koja u novom sazivu ima jednog poslanika, sa liste PES-a - Jelenu Nedović, poručili su da PES nema njihovu podršku nakon poslednjih dešavanja. 

Kordinator Alternative Vesko Pejak smatra da Vlada formirana sa Bošnjačkom strankom nema kapcitet da bude reformska, na način koji se očekivao nakon rezultata poslednjih parlamentarnih izbora, što je prethodno ova stranka saopštila i na svojoj Fejsbuk stranici.

Pejak smatra da nova Vlada može trajati najduže do narednog leta jer neće moći da sprovede neophodne reforme, te da će glavni kočničari na putu reformi biti upravo partije koje su 30 godina bile glavni oslonac politike Mila Đukanovića, bivšeg premijera i predsednika Crne Gore.

Zbog odluke o neučešću ZBCG u novoj vladi upitna je i gradska vlast u Podgorici. Lider Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković izjavio je da će ta partija razmotriti dalje učešće u vlasti u glavnom gradu Crne Gore zbog toga što je, kako je naveo, u toku nova, treća po redu, "prevara na štetu srpskog naroda u poslednje tri godine".

Dajković je istakao da zbog toga što je njegova stranka došla na vlast u Podgorici zajedno sa partnerima iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", oseća moralnu, ljudsku i političku potrebu da se solidariše sa njima. 

"Vlast u Podgorici je u ovom trenutku stabilna, a da li će tako ostati u narednom periodu zavisiće od zajedničke procene lidera naše koalicije. Dakle, razmotrićemo naše dalje učešće u gradskoj vlasti", naveo je Dajković, objavio je portal CDM.

Spajić nema ni jednoglasnu podršku PES-a

Spajić nije dobio ni jednoglasnu podršku u partiji čiji je predsednik, što je i sam rekao u obraćanju navodeći da je nekoliko članova Glavnog odbora bilo protiv predloženih kadrovskih rešenja za formiranja vlade, a da je nekoliko njih bilo uzdržano.

Da je na sednici GO glasala protiv predloga Milojka Spajića za formiranje Vlade po njegovom modelu potom je javno saopštila poslanica PES-a Radinka Ćinćur, koja je dodala i da nije bila jedina koja tako glasala.

“Tačno je da je bilo nesuglasica oko toga kako treba da izgleda buduća vlada, to je pokazalo i glasanje na kraju. Ne znam tačan broj koji su bili protiv i uzdržani, bilo ih je, ja sam bila jedna od njih zbog neprincipijelnosti svoje partije. Ne želim ništa da prejudiciram za ubuduće, šta će biti pokazaće vreme”, kazala je Ćinćur u izjavi za Borbu.

Nakon ovih dešavanja oglasio se i predsednik Crne Gore koji je i potpredsednik PES-a Jakov Milatović. On je odgovorajući na pitanje da li strahuje od, eventualno, politički nestabine buduće Vlade rekao da se energija, koja je postojala nakon velike pobede na predsedničkim izborima, kada su građani jasno rekli kojim putem žele da ide Crna Gora, poprilično razbila, ističući da je najveća odgovornost na onima koji su do sada vodili taj proces.

"Ja sam u načinu na koji sam nakon velike pobede u Podgorici pozvao konstituente koalicije ZBCG, Demokrata i Ujedinjene, ali i GI URA, pokazao ono što građani žele, političku širinu i viziju, a mislim da je to potvrđeno na predsedničkim izborima i to je bio trasirani put. Da li neko skreće sa tog puta građani neka procene", rekao je Milatović, koji nije prisustvovao sednici GO PES-a na kojoj je Spajić predstavio kadrovska rešenja za formiranje vlade.

"Vlada ne može biti stabilna"

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić za Euronews Srbija kaže da način na koji ova vlada počinje svoj mandat nije naročito dobar, te da sve govori da ne samo da postoji tradicionalna poluga neslaganja na relaciji DPS i ostale partije, već i između samih aktera koji ulaze u vladu.

Prema njegovim rečima, ukoliko poslanici koji su izrazili neslaganje sa Spajićem otkažu poverenje vladi, veliko je pitanje da li će uopšte imati podršku 41 poslanika. 

Euronews

"Uvek imate neka matematički rešenja. Jedno od njih je URA, koja ima tri poslanika, zatim SDS, koja je išla na listi DPS-a, što je teško zamislivo ali nije nemoguće. Dakle imate nekakvih alternativnih rešenja da se dođe do 41 - 42 poslanika, ali šta će se dešavati to je veliko pitanje", navodi on.

Ukoliko se i formira, prema rečima Bešića, vlada ne može biti stabilna.

"Ne zbog 41 poslanika, već zbog velikog broja drugih razloga. To se videlo u izbornoj noći, jer svaka kombinatorika ne obezbeđuje stabilnost te vlade, i da je DF u toj vladi oni bi nominalno imali podršku 49 poslanika, ali zbog konstrukcije te vlade pitanje je opet njene stabilnosti. Isto tako i velika očekivanja građana, koja su zaista frapantna, ugrožavaju stabilnost te vlade, naročito sada ako nemamo DF i DPS koji će vrlo verovatno obe biti veoma moćne opozicione strukture. Dakle, ništa tu meni ne miriše na stabilnost", objašnjava profesor.

Sa druge strane, analitičarka Ana Nenezić u intervjuu agenciji MINA je rekla da vlada sa minimalnom većinom od 41 poslanika može funkcionalno postojati, ali da će se u trenutnim društveno političkim okolnostima, svaka odluka, zakon i potez takve vlade suočavati sa potrebom za pregovorima, traženjem kompromisa i održavanjem tanke parlamentarne većine.

"To će rezultirati sporijim donošenjem odluka i potencijalnom nestabilnošću, pogotovo ako se pojave unutarpartijski sukobi ili neslaganja oko ključnih pitanja“, upozorila je Nenezić, prenosi RTCG.

Ona je istakla da je od matematičke većine značajnije to što razlike između političkih subjekata nisu primarno bazirane na političkim pitanjima, već su uglavnom ideološke prirode i nisu lako premostive pragmatičnim političkim kompromisima.

Politički analitičar Vladimir Pavićević rekao je za Tanjug da Vlada Crne Gore može da bude stabilna samo ukoliko ima snažnu podršku u Skupštini Crne Gore, što znači da konstituent te Vlade treba da bude koalicija Za budućnost Crne Gore. Pavićević je naveo da je Spajić sa pristupom sa kojim je išao - na minimalnu podršku Vladi, samom sebi ograničio manevarski prostor.

"On je došao do toga da čak i ukoliko njegova Vlada bude izabrana, to će biti lomljiva Vlada koju će svaki konstituent moći da uslovljava. Ne bi bilo nerazumno za očekivati da ta Vlada brzo padne ukoliko bude izglasana i da se ponovo ide na izbore posle pola godine. Mislim da tu Spajić nije pratio elementarnu političku logiku i verovatno je to nedostatak političkog iskustva", objasnio je Pavićević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa