Region

Krvavac (PES): U novoj vladi Crene Gore će biti Srba, ali ne profesionalnih

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2023

-

11:36

Krvavac (PES): U novoj vladi Crene Gore će biti Srba, ali ne profesionalnih
Krvavac (PES): U novoj vladi Crene Gore će biti Srba, ali ne profesionalnih - Copyright Prinstscreen YouTube/RTCG - Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Funkcioner Pokreta Evropa sad (PES) Branko Krvavac saopštio je danas da koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) ne može da se predstavlja kao eksluzivni predstavnik srpskog političkog bića, da će u novoj Vladi Srba biti, ali, kako navodi, ne profesionalnih i poručuje da niko nema tapiju na srpstvo ili crnogorstvo, te da nema prekranja izborne volje građana.

Krvavac kaže da je mandatar Milojko Spajić koaliciji ZBCG pružio ruku u pregovorima o formiranju nove vlade, iako, kako navodi, saradnja sa njima nosi veliki rizik.

Prema njegovim rečima, rizik saradnje sa koalicijom ZBCG je u sferi ubrzanja EU integracija, implementacije programa "Evropa sad 2" i priliva investicija, koje bi upravo došle iz onih zemalja, koje su ovu koaliciju označile kao nekredibilne partnere.

"Međutim, oni, kao i uvek do sada, nisu bili iskreni u svojim namerama i odbili su ponudu više puta. Tu istu ponudu, za koju su kazali da nije ni postojala, su naprasno prihvatili, nakon što su zaključili da postoji većina za sastavljanje Vlade i to od onih partija koje su podržale Spajića za mandatara", navodi Krvavac.

Dodaje da je čak i lider DNP Milan Knežević u jednoj emisiji pokazao poruke u kojima je tačno naznačeno koja je bila ponuda.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, Krvavac nabraja  šta su sve iz tadašnjeg DF-a, a sadašnje koalicije ZBCG, podmetali i radili PES-u od njegovog osnivanja.

"Rušenje programa 'Evropa sad 1'. Nezakonita diskvalifikacija predsedničkog kandidata PES-a, uz asistenciju DPS-a i dogovorenog medijskog sparinga Đukanović - Mandić. Neistinite izjave da Do Kvon finansira PES, iskazane na pres konferenciji bivšeg DF-a, čime su imali ulogu saučesnika u pomenutoj montiranoj aferi. Napadi na rad SDT-a. Saradnja kroz 43. Vladu sa onima koje danas zbog najave saradnje sa PES-om nazivaju 'Milovi sateliti'. Javno podsmavanje programu 'Evropa sad 2'", navodi Krvavac.

Inače, bivši Demokratski front je pored DNP i Nove srpske demokratije činio i Pokret za promene Nebojše Medojevića, koji je na poslednjim izborima nastupio samostalno i nije ušao u parlament. ZBCG čine DNP, Nova srpska demokratija i Radnička partija.

Krvavac: ZBCG pružena ruka saradnje

Krvavac kaže da je i pored svega učinjenog ZBCG pružena ruka saradnje, prvo u svim gradovima, a kasnije i u pregovorima za sastavljanje 44. Vlade.

On pita kako da Spajić vodi Vladu sa onim političarima koji nakon osam sastanaka i ponuda kažu da im nije ništa nuđeno, a javno je dokazano sasvim suprotno.

Krvavac tvrdi da je sada na delu priča o navodnom prekrajanju izborne volje građana i kako nema Srba u Vladi.

"Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, već konstitutivni narod, te je način na koji ZBCG tretira to pitanje ponižavajući upravo za srpsku nacionalnu zajednicu. U Crnoj Gori živi oko 30 odsto Srba, a skoro polovina stanovnika govori srpskim jezikom, dok je koalicija ZBCG osvojila samo 14,7 odsto od ukupno izašlih birača. To je egzaktan dokaz da ZBCG ne može da se predstavlja kao ekskluzivni predstavnik srpskog političkog bića u Crnoj Gori. Pogotovo kad uzmemo u obzir da su na predsedničkim izborima, zahvaljujući priči o pomirenju, dobili u Tuzima oko hiljadu glasova", naveo je Krvavac.

On kaže da u koaliciji ZBCG odlično znaju da će u 44. Vladi biti i Srbi.

"I to u većem broju nego ikada do sada, ali ne profesionalni Srbi. Niko nema tapiju na srpstvo ili crnogorstvo i to je potpuno prevaziđena tema", kaže Krvavac.

Tvrdi i da se ne može govoriti o prekrajanju izborne volje, ukoliko se pravi Vlada sa onima koje nisu nikada isključili u predizbornoj kampanji, a koji su i ZBCG prihvatljivi.

"Kada govorimo o partijama manje brojnih naroda ne mogu one biti DPS sateliti ako sarađuju sa PES-om, a biti kredibilan partner kada zajedno sa njima ZBCG imenuje svoje kadrove po dubinama. Ubeđen sam, a to znam i iz ličnih kontakata, da građani Crne Gore razmišljaju o svom standardu i boljim uslovima života, te uslovima lečenja i školovanja. Teme koje se vrte 30 godina dojadile su i Bogu i narodu", naveo je Krvavac.

To su, kako on kaže, teme koje su u protekle tri decenije onemogućile razvoj zemlje i dostojanstven život građana.

"Oni koji ne žele da se Vlada sastavi strahuju u stvari od njenih rezultata, koji ih diskvalifikuju na duži period, ako ne i trajno. Te partije, kada se sprovede program "Evropa sad 2", neće postojati. E otud ovolika buka i neograničena količina manipulacija. A u ovom moru neistina, izgleda da ZBCG-u ovakvo stanje odgovara, jer su pomalo vlast, po visini, po širini ili po dubini, ali bez odgovornosti za državnu politiku", naveo je funkcioner PES-a.

Navodi da Spajić nije neko ko će bilo šta raditi po svaku cenu i dodaje da će pored svih opstrukcija 44. vlada biti sastavljena i da će na njenom čelu će biti mandatar Spajić.

"Moraju postojati principi i linije političkog, kao i ljudskog dostojanstva ispod kojeg se ne može ići. Nije sramota biti u opoziciji, ali ne na način kako smo to gledali decenijama", zaključio je Krvavac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa