Evropa

Današnji razgovori bez dogovora, ministri najavljuju skori dogovor zemalja EU o neregularnoj imigraciji

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

21:51

Današnji razgovori bez dogovora, ministri najavljuju skori dogovor zemalja EU o neregularnoj imigraciji
Današnji razgovori bez dogovora, ministri najavljuju skori dogovor zemalja EU o neregularnoj imigraciji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najviši zvaničnik Evropske unije za migracije rekao je danas da je taj blok spreman da se dogovori o tome kako da se nosi sa neregularnom imigracijom.

Ovo je usledilo nakon što današnji razgovori ministara nisu doveli do konačnog dogovora, a Berlin i Rim su zabrinuti zbog sve većeg broja dolazaka imigranata uoči ključnih izbora, preneo je Rojters.

Ministri su tražili dogovor nakon dugog zastoja funkcionisanja sistema za podelu tražilaca azila širom EU, nakon što stignu u Evropu van zvaničnih graničnih prelaza.

"Sigurna sam da ćemo za nekoliko dana imati zvaničnu odluku o opštem pristupu kriznom mehanizmu", rekla je komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johansson, odbivši da iznosi detalje.

Ona je ove godine procenila da je neregularno došlo 250.000 ljudi, uglavnom onih koji su pobegli od ratova i siromaštva na Bliskom istoku, u Africi i Južnoj Aziji i stigli u EU preko Sredozemnog mora.

Sve oči bile su uprte u to da li je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer podržala takozvani "krizni mehanizam" za raspodelu ljudi, kako bi se izbeglo preplavljivanje Italije i drugih zemalja nelegalnim ulascima, nakon što je Berlin podneo sličan predlog prošlog leta.

Ona je za Rojters rekla da je Berlin pristao na ažuriranu šemu tokom razgovora 27 ministara za migracije iz bloka danas u Briselu.

Međutim, nije bilo punog saopštenja o sporazumu, a diplomatski izvori su ukazivali da je Italija tražila odlaganje.

Upitan o tome, italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da je Rim tražio više vremena da razmotri najnoviji predlog.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa