Evropa

Antonio Tajani: Migranti sa brodova moraju u zemlje koje podržavaju dobrotvorne NVO

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2023

-

19:27

Antonio Tajani: Migranti sa brodova moraju u zemlje koje podržavaju dobrotvorne NVO
Antonio Tajani - Copyright Tanjug/AP/Henry Nicholls

veličina teksta

Aa Aa

Migranti pronađeni na moru spasilačkim brodovima moraju biti poslati u zemlje koje podržavaju dobrotvorne nevladine organizacije (NVO), izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

On je to rekao zahtevajući da Evropska unija ponovo sačini pakt o migraciji, nakon što je Berlin ove sedmice potvrdio da finansijski podržava tri nemačke nevladine organizacije (NVO), koje deluju na Mediteranu i redovno dovode migrante u Italiju, preneo je Rojters.

Ta vest je razbesnela italijansku vladu, koja pokušava da se izbori s naglim porastom priliva migranata otkako je preuzela dužnost pre godinu dana i optužuje dobrotvorne organizacije da ohrabruju ljude da pređu opasan put, što one poriču.

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije u četvrtak neočekivano nisu uspeli da se dogovore o novom migracionom sporazumu, nakon što je Rim rekao da mu je potrebno više vremena za razmatranje teksta.

"Želimo da napravimo novi dogovor, a nevladine organizacije koje funkcionišu pod nemačkom zastavom ili zastavom neke druge zemlje, treba da pokupe migrante i odvedu ih u svoje zemlje", rekao je Tajani.

Italija je do sada ove godine primila 133.170 migranata, koji su došli s brodova, u odnosu na 70.796 u istom periodu 2022. godine.

Kako se navodi, to je osramotilo premijerku Đorđu Meloni, koja je preuzela vlast obećavajući da će zaustaviti nove ilegalne dolaske iz severne Afrike.Njena koalicija optužuje humanitarne spasilačke brodove da deluju kao defakto taksi služba za migrante i ove godine je uvela zakon kojim ograničava njihov rad.

Ranije ove nedelje, Meloni je pisala nemačkom kancelaru Olafu Šolcu rekavši mu da je bila zaprepašćena saznanjem da Nemačka finansira dobrotvorne grupe.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok sastala se u četvrtak sa Tajanijem i branila odluku, naglasivši da te grupe spasavaju živote.

Nevladine organizacije kažu da su pokupile samo oko pet odsto svih onih koji su pokušali da stignu u Italiju 2023. godine, dodajući da je njihova jedina svrha da spasu živote.

Italija se u prošlosti sukobila sa svojim evropskim saveznicima zbog pomenutih brodova, koji spasavaju migrante, uključujući i veliki sukob sa Francuskom prošlog novembra kada je odbila da dozvoli da brod, kojim upravlja francuska nevladina organizacija, doveze 230 ljudi na obalu.
Na kraju su se migranti iskrcali u Francuskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa